Hrvatski CFO-i vrlo optimistični u pogledu rasta BDP-a iznad 2,5%

Autor: Ana Blašković , 04. veljača 2021. u 22:00
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Ove se godine 47 posto direktora osjeća optimističnije u pogledu svojih financijskih izgled.

Pandemija Covida-19 u velikoj mjeri utječe na bilo kakav optimizam ili poglede u idućoj godini, a nesigurnost je ključna odrednica najnovijeg Deloitteovog izvješća o stavovima financijskih direktora iz Srednje Europe. Od ispitanih 590 financijskih direktora u anketi, 62 posto očekuje da će ove godine porasti indeks potrošačkih cijena, no unatoč neizvjesnosti većina planira da broj zaposlenika neće mijenjati (44%) ili da će rasti (28%). Ipak, ono na što računaju je dodatan porast troškova u većini ispitanih kategorija. Kad je u pitanju očekivanje kretanja BDP-a većeg od 2,5 posto, najoptimističniji su financijski direktori iz Hrvatske, Estonije i Slovenije.

“Uz Sloveniju, Slovačku i Litvu, Bugarska, Češka i Hrvatska zabilježile su najveći rast udjela financijskih direktora koji predviđaju veliku neizvjesnost, s 27% u 2020. na 54 posto u 2021. u Bugarskoj; od 31 posto do 57 posto u Češkoj, te od 31 posto do 56 posto u Hrvatskoj”, ističe Deloitte.

“Kao i lani, vidimo kako neprekidna nesigurnost u pogledu pandemije bolesti Covid-19 i dalje oblikuje način na koji financijski direktori planiraju sljedeću godinu”, ističe Marina Tonžetić, partnerica u Deloitteovom odjelu revizije i savjetovanja. “Međutim, nesigurnost nije nužno snažno utjecala na naš indeks povjerenja financijskih direktora, koji sad iznosi 10, a prošle je godine iznosio 9 posto. Premda su navedeni rezultati još uvijek daleko od rezultata izdanja prije pandemije, to je i očekivano s obzirom na to da nam u sljedećoj godini predstoji kontinuirana neizvjesnost”, kaže. Anketirani direktori čine se optimističniji u pogledu financijskih izgleda u nadolazećoj godini. Štoviše, riječ je “o najvećoj razini optimizma zabilježenoj u protekle četiri godine”, ističe Deloitte. Ove se godine 47 posto direktora osjeća optimističnije u pogledu svojih financijskih izgleda: u Hrvatskoj je njih 42 posto jako optimistično u pogledu financijskih izgleda, 44 posto ne očekuje neke promjene, a 14 posto ispitanih je manje optimistično.

Komentirajte prvi

New Report

Close