Hrvatske vode u sporu za kanale, nema kraja stečaju

Autor: Suzana Varošanec , 05. ožujak 2019. u 22:01
Sporno je vlasništvo 80.000 m2 gdje su vodni kanali uknjiženi na Dinu/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Država i tužitelj i tuženik u parnici o kojoj ovisi zadnja runda radničkog namirenja.

Stečajna masa iza Dina Petrokemije ima spor oko utvrđivanja prava vlasništva za 80.000 m2 gdje su vodni kanali unutar kompleksa bivše Dine, a za koje Hrvatske vode tvrde da su javno vodno dobro.

Te su katastarske čestice upisane kao vlasništvo Dine, a na njima su hipoteke Adria Polymersa iz sastava Gasfina, HBOR-a i RH.

Zbog ovog spora stečaj neće biti okončan, pa aktualna isplata cca 10 mil. kn (8%-tno namirenje) vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda ne mora biti zadnja runda. Ovisno o ishodu parnice, postoji mogućnost unovčenja imovine i isplate po istom principu.

Iznos od 10 mil. kn preostao je nakon uplate oko 23 mil. kn od strane Adria Polymersa i to nakon prijeboja dijela potraživanja s vrijednošću imovine, a po podmirenju stečajnih troškova.

Iz utrška prodane imovine s 1,7 mil. kn plaćen je trošak čuvanja opasnog otpada Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Novac je već sjeo na račune Dinaša za potraživanja s osnova neisplaćenih plaća i otpremnina, a Ministarstvu financija ide cca 1,6 mil. kn (RH je kao razlučni vjerovnik dobila nekoliko milijuna kn) i Agenciji za osiguranje radničkih tražbina – 454 tisuća kn.

Kako navodi stečajna upraviteljica Marija Ružić, u cijelosti će nenamireni ostati vjerovnici drugog višeg isplatnog reda.

"Što je više moguće trebalo bi izbjeći velike stečajeve, te pronaći novac za nastavak djelatnosti uz provođenje restrukturiranje prije stečaja", kaže Ružić, iza koje je uspješni stečaj Jadran Crikvenice i iskustvo u uspješnom stečaju Viktora Lenca.

Komentirajte prvi

New Report

Close