Hrvatske tvrtke uskoro dobivaju burzu tražbina

Autor: Jadranka Dozan , 17. veljača 2020. u 14:11
Sašo Breitenberger, P2P Finance

Iza projekta stoji slovenska fintech tvrtka Borza terjatev, i to kroz joint venture s lokalnim P2P Financeom.

Sve veći upliv novih tehnologija u sektoru financijskih usluga uskoro će dobiti novu potvrdu i na našem tržištu. Za oko mjesec i pol trebala bi zaživjeti prva platforma za uzajamno financiranje poduzeća ili – burza tražbina.

Riječ je o projektu koji je na Hrvatsku odlučila preslikati slovenska fintech tvrtka Borza terjatev (BT), i to kroz joint venture s lokalnim partnerom. Na našem tržištu platformom će upravljati novoosnovana tvrtka P2P Finance. Osnovana je u listopadu, nekoliko tjedana prije nego što je Borza terjatev među brzorastućim tehnološkim tvrtkama Srednje Europe u Deloitteovu izboru “Rising star” osvojila 2. mjesto (s rastom od 1296%). Preko svoje platforme BT je tvrtkama dosad osigurao 150 mil. eura financiranja.

U 2019. je slovenskim poduzećima tako osigurano preko 85 milijuna eura, s tim da su se u drugom polugodištu, uz potraživanja, počeli nuditi i kratkoročni zajmovi. Aktivnih članova platforme je više od 300. Hrvatski partner i voditelj P2P Financea je Sašo Breitenberger, financijaš s iskustvom u financiranju obrtnog kapitala u Hrvatskoj i u regiji. On nam potvrđuje da je lansiranje te platforme u Hrvatskoj planirano za kraj prvog kvartala.

P2P platforma će, kaže, spajati poduzeća s viškovima likvidnosti s onima koja trebaju dodatnu likvidnost za financiranje obrtnog kapitala. S jedne strane “ona omogućuje mikro, malim i srednjim hrvatskim poduzećima jednostavan i brz pristup financiranju ustupom kvalitetnih, nedospjelih potraživanja ili namjenskim zajmovima do 6 mjeseci za financiranje novih primljenih narudžbi ili postojećih potraživanja od kupaca u inozemstvu”, objašnjava Breitenberger.

Breitenberger

Složenost ulaganja u kupnju tražbina putem P2P platforme za njezine članove je minimalna.

Istodobno, ističe, poduzećima s viškom likvidnosti nudi alternativu bankovnim depozitima, tj. kratkoročni plasman sredstava putem kupnje tražbina u raspršeni portfelj niskorizičnih tražbina s atraktivnim prinosima.

Novčana sredstva ulagatelja automatski se plasiraju u kupnju tražbina na temelju njihovih unaprijed definiranih postavki. Složenost tih ulaganja putem te P2P platforme za pravne subjekte je minimalna i prema iskustvu korisnika, tvrdi, usporediva je s vezivanjem sredstava u bankovne depozite.

Tehnički, platforma se temelji na modelu multilateralnih trgovinskih sustava (MTS) i sastoji se od međusobno povezanih sustava za trgovanje i za namirenje koji članovima omogućuju elektroničko sklapanje i automatizirano namirenje transakcija vezanih uz kupoprodaju tražbina i sklapanje zajmova. Trgovanje se odvija online, putem internet aplikacije, bez suvišne administracije, a naš sugovornik podcrtava i “s pravnom sigurnošću koja ulagateljima osigurava izravno vlasništvo točno određenih kupljenih tražbina.

Sve tražbine koje su predmet kupoprodaje P2P Finance kao upravitelj platforme prati do povrata sredstava i po potrebi (u svoje ime, a za račun kupca/ulagatelja) vrši i postupak naplate. U suradnji s Bisnodeom, vodećim ponuđačem poslovnih informacija u regiji, slovenski je fintech razvio sustav upravljanja rizicima koji je izravno integriran s vanjskim bazama podataka i omogućuje automatiziranu procjenu i praćenje kreditnih rizika u realnom vremenu.

“Sve tražbine kojima se trguje na našoj platformi ispunjavaju unaprijed utvrđene minimalne bonitetne i statusne uvjete, a ulagatelji tj. kupci sami unaprijed određuju svoj investicijski profil, od stupnja disperzije i prihvatljivog kreditnog rejtinga tražbina do vrste proizvoda ili ročnosti financiranja”, tumači Breitenberger.

Do likvidnosti u par sati
Povratne informacije s hrvatskog tržišta su “stvarno pozitivne”, kaže, jer je sve više poduzeća koja nemaju vremena, resursa ni uvjeta da financiraju vlastiti obrtni kapital putem “tradicionalnih” financijskih institucija, poput banaka, leasinga, faktoring kuća…

Takvi su zainteresirani za alternativu koja im omogućuje da iz svog ureda, prema konkurentnim uvjetima, putem on-line aplikacije obave sve potrebno i dođu do likvidnosti u roku nekoliko sati. Isto tako, sve je više poduzeća koja barem povremeno (npr. oni sa sezonskim karakterom poslovanja) imaju viškove likvidnosti i traže alternativu postojećim oblicima kratkoročnih plasmana.

Slovenska iskustva pokazuju da je takav vid ulaganja osobito zanimljiv malim i srednjim poduzetnicima, kao i profesionalnim i institucionalnim ulagateljima. Sve u svemu, važan adut platforme je brzina, ali Breitenberger kaže i “uz zadržavanje kvalitete usluge”. To uključuje sve prethodne postupke sukladno GDPR-u i regulativi vezanoj uz sprječavanje pranja novca, kao i niz pratećih usluga mimo samog “market placea”.

Duge regulatorne pripreme
Era niskih kamatnih stopa samo je dodatno potaknula osnivače BT-a na razvoj tzv. peer to peer uzajamnog financiranja. “U vrijeme kad se razmišlja o uvođenju negativnih kamatnih stopa, odnosno ležarina na depozite, prirodno je da poduzeća višak likvidnosti plasiraju u alternativna ulaganja, a da pritom zadrže rizike pod kontrolom prilagođavajući im očekivane prinose”, ističe Breitenberger.

Ti prinosi, danas se, ovisno o bonitetu primatelja financiranja, kreću 4 do 8 posto godišnje, kaže. Budući da se radi o fintech tvrtki i djelatnosti koja je novitet na tržištu, pripreme su potrajale gotovo dvije godine. Kao i u Sloveniji, dosta je vremena uloženo na pojašnjavanja raznim regulatornim tijelima (Hanfa, HNB, Minfin) o specifičnosti poslovnog modela. Sada slijedi njegovo testiranje i na samom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close