Hrvatske šume za mali novac dale svoje apartmane privatniku u zakup

Autor: Božica Babić , 29. travanj 2014. u 22:00
Privatnom je zakupcu, zagrebačkoj tvrtki Krula, otišla i Lugarnica Kontija, s četiri zvjezdice, površine 160 kvadrata/Duško Marušić/PIXSELL

U Upravi tvrde da ništa nije sporno, da je zakupac odabran jer je ponudio najvišu cijenu i zato što je preuzeo 500 kreveta u paketu.

Dva apartmana u kategoriji tri zvjezdice, u središtu Jelse na korak do rive, uz godišnju zakupninu 472 eura.

Lugarnica Kontija u blizini Poreča, kategorizirana s četiri zvjezdice, površine 160 četvornih metara, uz mjesečnu zakupninu 1965 eura… Nisu to tržišne turističke ponude za odabir odredišta za odmor nego dva detalja iz ugovora o zakupu koji su Hrvatske šume potpisale sa zagrebačkom tvrtkom Krula, čiji je vlasnik Kruno Tkalčević. Poslovni dnevnik dobio je presliku ugovora od nezadovoljnih djelatnika Hrvatskih šuma koji, uz jamstvo anonimnosti, upozoravaju na to kako se loše gospodari njihovom imovinom. Šume su, naime, u zakup na 15 godina Kruli dale 136 apartmana, lugarnicu te pansione u Selcu i Kleku s ukupno više od 500 kreveta, uz mjesečnu zakupninu od 18.026 eura.

Objekti su na 20 lokacija, od Mljeta do Istre. U ugovoru je nekoliko dvojbenih detalja, upozorava naš izvor i tvrdi da je ovaj turistički portfelj Šuma u 2013. poslovao s dobiti od 300 tisuća kuna. Prihod je iznosio tri milijuna kuna, a svi rashodi, u kojima je i investicijsko održavanje, bili su 2,7 milijuna. Povećanjem lanjskih cijena za samo 20 kuna po ležaju, kaže, isplaćuje se ugovorena zakupnina. Ili, upozorava dalje, za pansion Selce godišnja zakupnina iznosi 85.200 kuna, a amortizacija 126.000 kuna.Pobije li sudskim rješenjem netko od sudionika natječaja izbor Krule, Šume su se obvezale isplatiti 50.000 eura odštete. Za sve objekte u razdoblju zakupa Šume će plaćati i trošak investicijskog održavanja jer tako nalaže zakon, objasnili su nam u uredu predsjednika Uprave Ivana Pavelića.

Na upit, pak, zašto Krula ima pravo na golemu odštetu – nisu odgovorili. Ugovorom je pečatirano i da zakupac prvih šest mjeseci ne plaća zakupninu, čime mu je zapravo darovano više od 108 tisuća eura. Zašto takva odluka, pitali smo Šume. "Poznato je da se turistički kapaciteti za turističku sezonu prodaju krajem prethodne i početkom tekuće godine. Kako je ugovor potpisan tek 14. travnja, to se u tekućoj godini ne bi realizirao prihod dostatan za plaćanje zakupa", odgovorili su nam iz Pavelićeva ureda.

Presudan za odabir zakupca bio je prvi kriterij: najviša cijena zakupnine objasnili su, a bodove je donosila i ponuda o preuzimanju svih objekata u paketu. Iako svaka tvrtka odnekud mora startati znakovito je da je Krula osnovana ni mjesec dana prije objave ovog natječaja. Usto javno dostupni podaci otkrivaju da je Tkalčević 1994. osnovao tvrtku Syphax (kemijsko čišćenje odjeće, krzna i tekstila) koja je za 2012. iskazala 15.600 kuna prihoda. Agroturizam Čemernica iz Gračaca, koji je nudio 21,7 tisuća eura zakupnine, ali je pao zbog nekih tehničkih detalja, navodno je već uložio tužbu. 

Sindikat nezadovoljan

Odricali se regresa radi ulaganja u odmaralište, a sad ništa od mora…

Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva koji okuplja oko 80 posto od svih zaposlenika, ne skriva nezadovoljstvo zbog odluke Nadzornog odbora i Uprave Šuma da se apartmani za mali novac daju na raspolaganje privatnom zakupcu. "Svi radnici Hrvatskih šuma godinama su se odricali regresa kako bi se investiralo u odmarališne kapacitete. Poslije ove odluke više ne mogu planirati kako će nakon teških radnih uvjeta po šumama svoj godišnji odmor provesti na moru", kaže Željko Kalauz. I on tvrdi da je turistički portfelj Šuma poslovao pozitivno te nije bilo nijednoga razloga za davanje u zakup.        

Komentari (5)
Pogledajte sve

oglašavanje apartmana[/url]

Loše se gospodari šumama!? Hahaha…

zakaj sindikat nije dao ponudu (bilo je dovoljno sve preko 22.000EUR) i omogućio svojim članovima povoljno ljetovanje?

Bitno je da od gljivara naplate 50 HRK.

New Report

Close