Hrvatske šume: Trošili na plaće, vozila, stimulacije… No nisu jedini griješili

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2012. u 22:09
Darko Vuletić; Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Izvješće državne revizije uvijek je zanimljivo štivo o trošenju novca u državnoj upravi i javnim poduzećima. Revizija je tako otkrila da su se u 2011., usred gospodarske krize, bivše uprave razmetale novcem i trošile kao pijani milijarderi.

Izvješće državne revizije uvijek je zanimljivo štivo o trošenju novca u državnoj upravi i javnim poduzećima. Revizija je tako otkrila da su se u 2011., usred gospodarske krize, bivše uprave razmetale novcem i trošile kao pijani milijarderi.

"Nije se štedjelo u Hrvatskim šumama. Unatoč krizi, 2011. zaposleno je više od 100 radnika, a na plaće su potrošili 64 milijuna kuna više nego 2010. Svi iz direkcije vozili su se neograničeno u službenim automobilima, a isplaćene su i stimulacije svim radnicima", nabraja HTV u prilogu u kojem donosi i izjavu Darka Vuletića, bivšeg predsjednika Hrvatskih šuma koji se brani da nije pogriješio.

>>> Vuletić: Nisu istiniti napisi vezani uz Hrvatske šume

"Ovo što se sada događa, da se pljuje po bivšoj upravi, mislim da je to dobro znana priča i mogu jednostavno reći: Nije ništa istinito", kaže Vuletić u prilogu. S tom se tvrdnjom ne slaže i nova Uprava. Ivan Pavelić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, za HTV je izjavio kako su radeći otkrivali odnosno primjećivali 'dosta stvari koje su u međuvremenu i promijenili'. Kaže kako su značajno smanjili broj službenih automobila, odnosno umanjili su prava po pitanju službenih automobila. Iz Hrvatskih šuma dodaju i da nisu kupovali nove automobile te da je u mirovinu otišlo 280 ljudi. Zarada je, tvrde, ove godine bolja za 200 milijuna kuna.

Grijehe u 2011. imali su, javlja HTV u prilogu, i u Hrvatskim cestama. Među ostalim, nisu raspisali natječaj za nabavu električne energije i plina. Hrvatske ceste d.o.o. izravno su ugovorile nabavu električne energije i plina ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna na temelju ugovora iz prethodnih godina.

Javna nabava muči i Jadroliniju, tvrdi se u prilogu. Nisu objavili natječaj za brod vrijedan 77 milijuna kuna. "Za navedeni brod unaprijed je Odlukom Vlade republike Hrvatske utvrđeno: brodogradilište gdje će se brod graditi, koja mu je cijena, koji su rokovi isporuke, načini plaćanja, dakle svi osnovni elementi ugovora…", odgovorili su HTV-u iz Jadrolinije. HTV je objavio kako u Jadroliniji tvrde da je riječ o nenamjernom propustu. Naime, omaškom su zaboravili u elektroničkom oglasniku javne nabave objaviti odluku o početku postupka.

U Croatia Airlinesu postupak javne nabave nisu niti provodili. Izravnom su pogodbom dogovorili poslove vrijedne oko 13 milijuna kuna, objavio je također HTV. Evo što su im na to odgovorili iz Croatia Airlinesa: "Na temelju očitovanja Uprave za sustav javne nabave, Croatia Airlines od 2005. nije obveznik Zakona o javnoj nabavi s obzirom da tvrtka obavlja komercijalnu djelatnost s ciljem ostvarivanja dobiti".

"Izvješće Državnog ureda za reviziju Saboru je dostavljeno prije tjedan dana. S obzirom na dosadašnja iskustva, na raspravu može čekati i više od pola godine", zaključuje se u TV prilogu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

osmijeh govori više od 1000 riječi!

New Report

Close