‘Hrvatske šume su nas ucijenile: Povucite sporove i dat ćemo trupce’

Autor: Marina Biluš , 20. travanj 2021. u 22:00
Nikola Požgaj/MARKO JURINEC/PIXSELL

Požgaj grupa do danas nije primila formalno rješenje HŠ-a o nadzoru proizvodnje ove grupacije grupe.

Dok još čeka obećani odgovor resorne ministrice Marije Vučković s kojom se sastao još 6. travnja zbog problematike uskraćivanja sirovine od strane Hrvatskih šuma (HŠ), čelni čovjek Požgaj Grupe Nikola Požgaj jučer je na N1 televiziji iznio nove informacije o sporu svoje kompanije s državnim monopolistom.

A ono što sada razotkriva stavlja HŠ u izuzetno delikatan položaj pokažu li se istinitim optužbe čelnika Požgaj grupacije, koja je, kako već duže upozorava, zbog uskraćene sirovine prisiljena zatvarati pogone i podijeliti više od 200 otkaza.

Požgaj iznosi da je pravi razlog za to što su na javnom pozivu za dodjelu trupaca za 2021. ostali bez ijednog kubika drva ultimatum HŠ-a i to, sudeći po njegovom jučerašnjem istupu, nimalo bezazlen.

Iako je HŠ prvo argumentirao da ovaj proizvođač, inače jedan od najvećih u Hrvatskoj, sirovinu nije dobio zbog nedostatka potrebne tehnologije, a kasnije je kao razlog spominjao dug, Požgaj sada kaže kako su mu predstavnici Uprave HŠ-a na sastanku ucjenjivački rekli da bi sirovinu mogao dobiti povuče li Požgaj grupa pravne sporove koje je u protekle tri godine pokrenula protiv HŠ-a.

“Kvaka” je u tome, otkrio je jučer Požgaj, što su ti sporovi teški oko 60 milijuna kuna. Požgaj je kao dokaz čitao zapisnik sa spornog sastanka i tvrdi da je isti dao na uvid i ministrici poljoprivrede koju je, uvjerava, više puta pismeno upozoravao o, po njemu, nezakonitom postupanju državne tvrtke.

Dodao je kako Požgaj grupa do danas nije primila formalno rješenje HŠ-a o nadzoru proizvodnje ove grupacije grupe, kao ni konačno rješenje o neisporuci sirovine.

Protiv ovakvog postupanja Hrvatskih šuma koje je Požgaj jučer nazvao kršenjem više zakona pa i Ustava, njegova je kompanija spremna poduzeti pravne manevre koji su već u pripremi.

“Pripremamo dokumentaciju. Od odštetnog zahtjeva nemamo namjeru odustati”, zaključio je Požgaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close