Hrvatske šume objavile pravila: Evo koliko gljiva, kestena i drugih plodova smijete nabrati

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2022. u 09:29
Foto: pixabay

Dozvola koja se primi na mail, mora se isprintati i nositi sa sobom.

Sezona šumskih plodova je počela, ali berači koji žele sakupiti nešto kestena, gljiva ili divljeg šipka trebaju biti na oprezu jer za branje im treba dozvola, a i postoje pravila koliko se čega smije iznijeti iz šume, jer recimo gljiva se smije ubrati najviše tri kilograma na dan.

Iz Hrvatskih šuma ističu da se za ulazak u šume i branje plodova jeseni kojima oni gospodare treba dozvola koja je besplatna i relativno ju je jednostavno pribaviti. Uz gljive, ostali šumski plodovi su kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje šumske bobice i slično.

Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma kako navode za RTL.

Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i vrijedi do 31. prosinca iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje.

“Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Izrada dozvole potpuno je besplatna”, navode iz Hrvatskih šuma.

Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se lista proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati.

“Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail”, ističu iz Hrvatskih šuma kakva je procedura. Dozvola koja se primi na mail, mora se isprintati i nositi sa sobom.

Dozvolu možete pronaći na ovom linku.

Komentirajte prvi

New Report

Close