Hrvatske šume blokiraju veliko ulaganje u Vukovar

Autor: Božica Babić , 17. studeni 2016. u 08:03
Foto: Gordan Panic/PIXSELL

Prema projekcijama tvrtka bi godišnje uprihodila oko 44 milijuna eura, a s punim kapacitetom u tri smjene i do 55 milijuna eura.

Florian grupa, u vlasništvu talijanskih poduzetnika Elvia i Stefana Floriana, ne odustaje od investicijskog projekta u prvoj fazi teškog 25 milijuna eura kojim u Vukovarskoj gospodarskoj zoni želi izgraditi tvornicu višeslojnih masivnih parketa i ploča za namještaj uz otvaranje novih 500 radnih mjesta.

Vukovarski projekt nazvali su FLO.WOOD, na 50 tisuća četvornih metara izgradili bi dva industrijska pogona gdje bi sa najsofisticiranijom tehnologijom na lokalnoj drvnoj sirovini generirali visoku dodanu vrijednost uz zajamčen izvoz cjelokupne proizvodnje, konkretno dva milijuna četvornih metara vrhunskih parketa i 10 do 15 tisuća kvadrata ploča od ostatka sirovine, otpada nastalog na proizvodnji parketa, iznosi Viktor Horvatinović, predsjednik Uprave tvrtke Lipovljani Lignum, članice Florian grupe.

Prema njihovim projekcijama tvrtka bi godišnje uprihodila oko 44 milijuna eura, a s punim kapacitetom u tri smjene i do 55 milijuna eura uz šest milijuna eura EBITDA što bi se najvećim dijelom ponovno reinvestiralo jer, ističe Horvatinović, Floriani dobit ne izvlače iz tvrtki.    U svibnju su o mogućem ulaganju izvijestili tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića kao i resorne ministre, gospodarstva Tomislava Panenića i poljoprivrede Davora Romića.

No, umjesto da tijekom ljeta zakopaju prvu lopatu za temelje u lipnju su dobili odbijenicu za svoj jedini uvjet, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić ustvrdio je da ne mogu dobiti potrebnu drvnu sirovinu, očekivanih 80 tisuća prostornih metara.  "Umjesto da ovih dana montiramo opremu u pogonima u Vukovaru kako bi proizvodnja startala već u 2017. jer, naš plan je zapravo bio preseliti tvornicu Flo.it Sri iz Vazzole u kojoj su lani instalirana najsuvremenija postrojenja za parket koji izvozimo u Englesku, mi ovih dana ponovno šaljemo obvezujuće pismo novoj Vladi RH i resornim ministrima, nadajući se da će možda upravo na sjednici koju ovaj tjedan namjeravaju održati u Vukovaru pružiti potporu i ovom ulaganju", veli Horvatinović. On izravno proziva predsjednika Uprave Šuma Ivana Pavelića radi njegove samovoljne odluke o uskraćivanju sirovine za ovaj investicijski projekt.

"Ogorčeni neargumentiranom odlukom Pavelića analizirali smo samo neke njegove odluke o dodjeli sirovine dostupne čak i na internetskim stranicama Šuma. Pokazalo se da su vrlo dvojbene, zapravo nezakonite, a ukupno je podijelio gotovo 100 tisuća kubnih metara drvne sirovine, mahom vrhunskog hrasta", iznosi Horvatinović i niže imena kompanija: Lipa, TPS grupa, Ligneus i Tehno drvo Joze Kalema, More te Clinber, Tvornica namještaja Donji Miholjac.   "Premda je interno povjerenstvo Hrvatskih šuma u više navrata zaključilo da spornim tvrtkama ne treba dati sirovinu, Pavelić ih je opskrbio vrhunskom sirovinom, a odbio je bez argumenata naš projekt u Vukovaru", ne skriva gorčinu Horvatinović.

Naime, iznosi, vukovarski projekt Florian grupa temelji kroz model suradnje s lokalnim pilanama, one bi radile prvu obradu sirovine što bi zajamčilo siguran posao za još oko 300 osoba. Nadalje, posebno naglašava, grupacija je kapitalno moćna i ne traži nikakve financijske povlastice od države. Proteklih tjedana dok čekaju mogući termin razgovora s čelnicima nove Vlade RH, otkriva, nisu mirovali. Kako im kapital nije problem ugovorili su ulaganje od 6 milijuna eura s tvrtkom Uni Viridas iz Babine Grede, njihov višak topline koristit će za svoju novu sušaru. Usto su potpisali i ugovor kojim postaju većinski vlasnici još jedne tvornice namještaja dok dosadašnj vlasnik zadržava 25 posto.

Osnovni podaci

Gospodarska zona
Prostire se na površini od 33 hektara, a blizina važnih prometnica (A3), željeznice (X koridor) te posebice Luke Vukovar, ali i osječke zračne luke Klisa (20km) daju zoni veliku prednost u odnosu na konkurenciju. S obzirom da je riječ o području od posebne državne skrbi poduzetnicima se nudi niz pogodnosti kroz niže poreze i doprinose, komunalnu naknadu…   

Poslovanje počeli  u Zagrebu

Grupa Florian u Hrvatskoj
Elvio Florian u Zagrebu je još 1994. osnovao tvrtku Elda drvo s proizvodnjom u Pleternici. Potom je između 2012. i 2014. kupio tri posrnule tvrtke. Najprije Lipovljane Lignum pa OTK iz Turčina te Drvnu industriju Čazma. Floriani su do sada u RH ukupno investirali više od 15 milijuna eura. U razdoblju između 2012. i 2015. ukupni prihod povećan je sa 143 na 262 milijuna kuna, a broj zaposlenih sa 249 na 440 dok je konačni učinak od minus 5,4 milijuna kuna skočio na 12 milijuna neto dobiti. Očekuju da će 2016. biti zaključena s oko 300 milijuna kuna prihoda, 15 milijuna kuna bruto dobiti te 544 zaposlenika. Udio izvoza kretao se po godinama između 81 i 95 posto.  

Šest tvrtki

Aktualna proizvodnja u VGZ
Šest tvrtki svoje prihode već zarađuje u Vukovarskoj gospodarskoj zoni uz zapošljavanje 81 djelatnika. To su Bijuk-CNT za instaliranje industrijske opreme, Mistral proizvodi zaštitnu, a MKZ Vukovar ostale odjevne predmete. Tu su još i dva obrta, Crnjac za elektroinstalacijske radove i Stari grad.

Dolaze novi

Najavljuju poslovanje u VGZ
Interes da u VGZ pokrenu svoje poslovanje lokalnoj vlasti do sada je iskazalo 10-ak tvrtki, U prvoj godini njihova rada bilo bi otvoreno 148 radnih mjesta, a projekcije za trogodišnje razdoblje otkrivaju da se broj zaposlenih povećava na 286. U poglavarstvu kažu kako imena još ne mogu iznijeti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvatske šume -najveća pljačka u Hrvatskoj

Bok, hvala za dodavanje.

Radim u strukturi koja pruža kredite od 2.000 € uz godišnju kamatnu stopu od 3% za svakoga tko se osjeća u potrebi.

Ako ste zainteresirani, molimo Vas da se obratite e-mail adresu:mariepaullettebourbon@gmail.com

WhatsApp: +2 296 259 3670

New Report

Close