Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2024. u 18:00
Foto: Marin Margeta

BiH je četvrto najznačajnije tržište za izvoz hrvatskih proizvoda.

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se održava od 16. do 20. travnja.

Na sajmu će se predstaviti ukupno 42 kompanije iz Hrvatske, od kojih 16 tvrtki i institucija izlaže na zajedničkom štandu u organizaciji HGK.

Hrvatski izlagači predstavljaju široku ponudu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, drvne i tekstilne industrije, ICT sektora i drugih djelatnosti, uz predstavljanje Hrvatske turističke zajednice.

“BiH je za nas važan vanjskotrgovinski partner i mostarski sajam je odlična prilika za predstavljanje hrvatskih tvrtki i jačanje gospodarske suradnje. BiH je za Hrvatsku iznimno važna i sa stajališta prometa i logistike.

Dovršetak koridora Vc preko Bosne i Hercegovine približit će središnju Europu luci Ploče, ali i ubrzati gospodarski razvoj regija kroz koje će prometovati”, izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Obje države bilježe intenzivnu turističku razmjenu, 2023. godine u BiH ostvareno 370.000 noćenja hrvatskih državljana, dok je u Hrvatskoj ostvareno više od 2,7 milijuna noćenja državljana BiH.

Ujedno je Hrvatska jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH koja se, također, redovito uvrštava među najvažnije trgovinske partnere RH. Tako se BiH nalazi na petom mjestu najznačajnijih partnera Hrvatskoj s ukupnom robnom razmjenom u 2023. godini od 3,6 milijardi eura, što čini 5,7 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom.

BiH je četvrto najznačajnije tržište za izvoz hrvatskih proizvoda, na koje je ukupno izvezeno proizvoda u iznosu od 2,3 milijarde eura, što čini 10,1 posto ukupnog izvoza roba RH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close