Poznato je kada pada odluka o kupnji novih borbenih zrakoplova: Evo koji avioni su još u igri

Autor: Darko Bičak , 01. svibanj 2021. u 13:22
foto: Lockhed Martina

“Siguran sam da ćemo odluku donijeti u prvoj polovici godine, a to je u idućih mjesec dana”, rekao je Banožić novinarima.

Hrvatska će, prema svemu sudeći, za Dan državnosti dobiti odluku o svojem novom lovcu za eskadrilu borbenih aviona. To je jučer potvrdio ministar obrane Mario Banožić. “Siguran sam da ćemo odluku donijeti u prvoj polovici godine, a to je u idućih mjesec dana”, rekao je Banožić novinarima.

Neslužbeno doznajemo da će odluka biti objavljena na Dan oružanih snaga, 28. svibnja, neposredno pred Dan državnosti 30. svibnja. No, ono što je politički možda i važnije, to je tik pred drugi krug lokalnih izbora za načelnike, gradonačelnike i župane u nedjelju 30. svibnja, a što bi, barem tako očekuju u Vladi, trebao biti pozitivni šok koji bi trebao dati vodu na mlin njihovim kandidatima. Nagađa se da bi pobjednički zrakoplov mogao sudjelovati i na obilježavanju ova dva praznika, a kao što je bio slučaj prije koju godinu i s izraelskim Barakom koji je letio povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na obilježavanju obljetnice Oluje iznad Knina.

Iako je gotovo sigurno da će objava odluke biti na Dan oružanih snaga, a povodom Dana državnosti i drugog kruga lokalnih izbora, 30. svibnja, još je strogo povjerljiva tajna za kojeg ponuđača se premijer Andrej Plenković odlučio. Nakon dugotrajnog natječaja u finalu su ostali novi američki F-16 Block 70/72 i malo rabljeni francuski Rafale. Proteklih mjeseci se moglo čuti da niti švedski Gripen nije potpuno otpao iz igre, no krajem ovog mjeseca ćemo vidjeti konačnu odluku. Financijski, operativni i ekonomski detalji obje finalne ponude su nepoznati. Neslužne informacije su govorile da je francuska ponuda na razini od oko milijardu eura, a ona američka oko 1,6-1,8 milijardi eura. No, onda se nedavno pojavila neslužbena vijest da su Amerikanci svoju ponudu spustili i prilagodili onoj francuskoj na razinu od oko milijardu eura – vjerojatno uz smanjenje prvobitnog borbenog i operativnog paketa.

Neke detalje navodne povoljnije ponude SAD-a smo pokušali saznati od američkih vlasti, no tamo nam to nisu potvrdili, a niti demantirali. “Sjedinjene Države podržavaju hrvatsku akviziciju borbenih zrakoplova koji su interoperabilni s NATO-om i predani su pomaganju Hrvatskoj u ispunjavanju zahtjeva vojne sposobnosti. Rasprave o cijenama i rokovima za prodaju vojne opreme u inozemstvu isključivo su komunikacija između vlade. F-16 je referentni NATO-ov lovac u Europi, a danas ih stotine leti u Europi. Ulaganje u nove F-16 nudi Hrvatskoj najbolju vrijednost, sposobnost i dugoročno sigurnosno partnerstvo na svijetu”, odgovorili su na naš upit iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close