Hrvatska uvrštena na top listu umirovljeničkih rajeva: Evo zašto smo toliko privlačni

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2022. u 11:11
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Izbor je namijenjen prvenstveno Amerikancima i drugim zapadnjacima, a koji si u ponuđenim odredištima često mogu priuštiti kvalitetniji život nego u domovini.

Suočeni s naglim padom životnog standarda nakon odlaska u mirovinu, mnogi umirovljenici razmišljaju o sredinama koje nude bolji život za istu količinu novca. Među poželjnim je odredištima za strane umirovljenike i Hrvatska te se ove godine našla na listi najboljih destinacija za život u mirovini.

Magazin International living svake godine izrađuje međunarodni indeks umirovljenja koji promovira najbolje zemlje za život u mirovini. U anketi sudjeluje velik broj dopisnika i suradnika diljem svijeta, a u izračunavanju indeksa ne promatraju se samo troškovi života, već i brojni drugi faktori koji utječu na kvalitetu života.

Izbor je namijenjen prvenstveno Amerikancima i drugim zapadnjacima, a koji si u ponuđenim odredištima često mogu priuštiti kvalitetniji život nego u domovini.

Uz troškove života, kao najvažniji faktor, u bodovanju odgovarajući ponder imaju klima, politička stabilnost, razina zdravstvene skrbi, razvijenost infrastrukture i stupanj očuvanja okoliša. Mjere se i manje opipljivi činitelji koji imaju važan utjecaj na kvalitetu života, kao što su dostupnost i kvaliteta zabavnih i kulturnih sadržaja, odnos domaćih stanovnika prema strancima i osobna sigurnost.

Među umirovljeničke rajeve ove godine uvrštena je i Hrvatska, a smjestila se na 23. mjesto liste 25 najprivlačnijih destinacija. Najviše bodova dobili smo za “lakoću uklapanja”, što uključuje dobronamjernost domaćeg stanovništva prema strancima, mogućnost prilagođavanja lokalnim običajima, razinu kulturnih sadržaja, ponudu aktivnosti na otvorenom te prilagodbu različitih sadržaja stranim korisnicima.

Hrvatska je privlačna i zbog niskih troškova života, a odlično kotira i što se tiče zdravstvene skrbi. Visoko se cijeni i razina infrastrukture, što podrazumijeva dostupnost telekomunikacijskih usluga, kvalitetnu cestovnu mrežu i učinkovit javni prijevoz. Najmanje bodova Hrvatska je dobila u kategorijama “mogućnost dobivanja državljanstva” i “pogodnosti za starije osobe”, a relativno slabo stojimo po pitanju kvalitete državnih službi.

Od europskih zemalja najviše rangiran je Portugal na četvrtom mjestu. U ovoj mediteranskoj oazi umirovljenički par može živjeti udobno, ali ne raskošno, s 2500 dolara mjesečno. Zauzvrat zemlja nudi brojne atrakcije, od živahnih gradova punih šarma Starog svijeta do kilometara zlatnih pješčanih plaža i zelenih brežuljaka. Imaju vrhunsku zdravstvenu skrb, a najveći adut su im izrazito srdačni i prijateljski raspoloženi ljudi.

Na listi su i druge europske mediteranske zemlje (Francuska, Španjolska, Italija, Malta), koje u globalnoj utrci ekonomski zaostaju ili stagniraju, ali i dalje slove kao ugodna mjesta za život. Među ponuđenim destinacijama prevladavaju latinoameričke i azijske zemlje s niskim troškovima života, blagom klimom i pogodnostima za umirovljenike, uključujući lako dobivanje državljanstva.

Na vrhu liste je Panama, latinoamerička zemlja koja već duže vrijeme slovi za umirovljenički raj. Jedan od razloga za to lako je dobivanje umirovljeničke vize koja omogućuje brojne životne pogodnosti. Uvjet za vizu je mirovina u visini od 1000 dolara ili kupnja nekretnine. Važan adut je tropska klima s temperaturama između 24 i 30 stupnjeva cijele godine. Domaći stanovnici prijateljski su raspoloženi prema pridošlicama, a zemlja uživa reputaciju kozmopolitske sredine.

I ostale države s visokim indeksom nude kombinaciju niskih troškova, različitih pogodnosti i lijepog vremena. Uz Panamu i Portugal, među prvih 10 još su Kostarika, Meksiko, Ekvador, Kolumbija, Francuska, Malta, Španjolska i Urugvaj, piše tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close