Hrvatska uvodi elektroničke narukvice kako bi rasteretila zatvore

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2016. u 13:23
Foto: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa, u čijoj je ingerenciji elektronički nadzor zatvorenika, navodi da će nadzor započeti “nakon obavljanja niza pripremnih aktivnosti koje su trenutačno u tijeku u okviru projekta financiranog iz europskih fondova”.

Sedam godina nakon što je najavljeno da će radi rasterećenja zatvorskog sustava i smanjenja troškova biti uvedene elektroničke narukvice za nadzor zatvorenika, to će se napokon i dogoditi.

Vodootporne narukvice koje će službenicima u nadzornom centru otkriti je li osuđenik izašao iz dopuštenog radijusa kretanja ili je li je pokušao skinuti u početku će dobiti 20 osoba uključenih u probaciju (sustav nadzirane slobode). Tako će prve elektroničke narukvice biti rezervirane za osobe na uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora te osobe kojima će biti izrečen istražni zatvor u domu. Na potonjima zapravo će se vidjeti koliku uštedu donosi narukvica jer će istražni zatvorenici umjesto u zatvoru biti kod kuće. Doduše, mjera je to koja u zakonu postoji već godinama, ali se iz nekih razloga ne primjenjuje, piše Večernji list.

Što se pak tiče uvođenja elektroničkog nadzora, u ovom je trenutku teško reći hoće li i kada u cijelosti zaživjeti. U veljači 2017. predstoji tek prvi korak, nazvan početak pilot-projekta elektroničkog nadzora u RH. Ministarstvo pravosuđa, u čijoj je ingerenciji elektronički nadzor zatvorenika, navodi da će nadzor započeti “nakon obavljanja niza pripremnih aktivnosti koje su trenutačno u tijeku u okviru projekta financiranog iz europskih fondova”.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close