Hrvatska ušla u treću fazu popuštanja mjera, evo što se sve mijenja od danas

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. svibanj 2020. u 08:06
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Odlukom Vlade, kojom su određeni uvjeti za početak normalizacije nastave, predviđa se da najveći dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu.

Hrvatska je u ponedjeljak ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera – škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.

Relaksiranje mjera ne odnosi se, međutim, na otok Brač gdje je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije.

Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti predviđeno je da se u trećem koraku omogući rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Većina učenika i dalje će učiti preko nastave na daljinu

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako će u školama biti oko 4500 učenika, dok će u vrtićima biti možda i tri puta više djece nego u školama.

Odlukom Vlade, kojom su određeni uvjeti za početak normalizacije nastave, predviđa se da najveći dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu.

Nastava od 1. do 4. razreda osnovnih škola provodit će se mješovitim modelom, dok će se za ostale učenike i studente i dalje organizirati na daljinu. No, studenti će moći sudjelovati na vježbama u manjim skupinama koje se neće preklapati.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koje se odnose na dječje vrtiće i osnovne škole, preporučuje se ostanak kod kuće djece i djelatnika s kroničnim bolestima te potiče na ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati.

Uputama za državnu maturu preporučuje se odvojeno pisanje A i B razine ispita, kako bi se smanjio broj učenika koji u istom danu dolaze u ustanove.

Pokreće se međugradski promet, putovanja bez propusnica

U trećem koraku popuštanja mjera Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode, te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi u manjim skupinama.

Uspostavlja međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

HŽ Putnički prijevoz putnicima je sukladno preporukama HZJZ-a preporučio održavanje razmaka, korištenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku pri ulasku u vlak.

Stožer je također izvan snage stavio odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica.

Također je donio odluku kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog gospodarskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga.

Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju.

No, ta se odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

Trgovački centri uz ograničen broj posjetitelja, bez isprobavanja odjeće

U uputama za sprječavanje infekcije u trgovačkim centrima preporučuje se da istovremeno na površini od 100 četvornih metara može biti najviše 15 kupaca.

Uz to, preporučuje se nošenje maski za lice, dok na ulazima u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom.

Iz hodnika trgovačkog centra treba ukloniti stolce, klupe, stolove i slično, kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja.

Treba pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra i u tu svrhu po potrebi osigurati dodatno osoblje za čišćenje.

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je isprobavanje nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju.

Za šankom nema zadržavanja, propisna udaljenost stolova

S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda.

Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja, čiji će se ulazak posebno regulirati.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, dok se posudice za začine donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane.

Pogrebi i vjenčanja u uskom krugu, parkovi opet na raspolaganju

HZJZ je prošlog tjedna donio i nove preporuke za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

Na raspolaganju građanima i djeci ponovno su dječja igrališta i otvoreni rekreacijski prostori, ali uz održavanje fizičke distance od 1,5 metra među osobama koja se ne odnosi na djecu.

HZJZ ističe kako treba podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

Najavljeno je i dodatno popuštanje mjera od idućeg ponedjeljka, 18. svibnja. Tada će se omogućiti ponovno organiziranje kulturnih programa i manfiestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, te će se otvoriti bazeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close