Hrvatska turistička kartica funkcionira bez problema, evo kako možete do nje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2022. u 08:43
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ono što se trenutno vidi na web stranicama Hrvatske turističke kartice je da se sada nude samo usluge smještaja s popustima od 10 posto, i to u 75 objekata, od kojih je 67 na području Istre i Kvarnera.

Hrvatska turistička kartica funkcionira bez problema, što potvrđuju i transakcije da je njome do 30. lipnja 2022. na POS uređajima ukupno plaćeno 15,9 milijuna kuna usluga, ističu na upit Hine iz Ministarstva turizma i sporta, komentirajući dojave da karticu nigdje ne primaju.

Osim iznosa transakcija za plaćanje usluga na POS uređajima, iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS), koje je i pokrenulo tu karticu 2020., navode i da je također s 30. lipnjem 2022. ukupna vrijednost uplaćenih sredstava po toj kartici veća od 21 milijun kuna.

Izdano više od 4.500 kartica, zadnja 12. srpnja 2022.

Naime, oni koji žele tu karticu, poznatu i kao “Cro kartica” moraju je zatražiti u bankama koje je izdaju, te uplatiti iznos koji žele, a i poslodavac može ako želi za svoje radnike uplatiti na karticu pojedinačno neoporezivi iznos – prema Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. rujna 2019. – od maksimalno 2.500 kuna, podsjećaju iz MINTS-a.

“Hrvatsku turističku karticu izdaju isključivo banke, a trenutno su to Hrvatska poštanska banka (HPB) i Podravska banka. Do sada je ukupno izdano više od 4.500 kartica, a zadnja je izdana 12. srpnja 2022.”, odgovaraju na pitanja o broju tih kartica iz MINTS-a.

Vlasnik kartice upravlja svojim sredstvima i može dodatno i samostalno na nju uplaćivati novac, te gdje god imaju POS uređaje u cijeloj Hrvatskoj njome plaćati ugostiteljsko-turističke i povezane usluge, za što je ta kartica isključivo i namijenjena, pri čemu očekuju i određene popuste kod uključenih pružatelja usluga.

Trenutno samo popusti od 10 posto u 75 smještajnih objekta

Pružatelji usluga, pak, sami odlučuju hoće li se u to uključiti ili ne i kolike će ili neće dati popuste, a s uvođenjem te kartice početkom 2020. prije pandemije, ali i kasnije te godine, popusti za usluge su se kretali od 20 pa i do 50 posto, a i pružatelja usluga je bilo više nego danas.

Ono što se trenutno vidi na web stranicama Hrvatske turističke kartice je da se sada nude samo usluge smještaja s popustima od 10 posto, i to u 75 objekata, od kojih je 67 na području Istre i Kvarnera. Među tim objektima dominiraju hoteli, vile i kampovi samo dvije hotelske kuće, Plave lagune i Valamar Rivijere u destinacijama u kojima posluju, i koje popust od 10 posto za smještaj na tu karticu daju neograničeno.

U Dalmaciji je, prema tim stranicama, samo četiri objekta s popustima od 10 posto na tu karticu, i to su također sve Valamarovi hoteli, dva u Dubrovniku te po jedan u Makarskoj i u Starigradu na Hvaru.

U Lici i Gorskom Kotaru ne nudi se po toj osnovi ništa, a u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj samo dva objekta, po jedan hotel u Koprivnici, koji i jedini nudi popust od 20 posto, te jedan u Krapinskim Toplicama s popustom od 10 posto, i to oba samo do kraja ove godine.

Zanimljivo je da pod rubrikama ugostiteljski objekti (restorani, bistroi, fastfoodovi i slični) nema nijednog objekta, iako ih je u početku bilo i više nego smještaja, a nema ponuda s popustima ni u kategorijama putničkih agencija, ni najma brodova.

Davanje popusta nije uvjet, ali je pogodnost za domaće turiste

Oko popusta, iz MINTS-a napominju da neki pružatelji usluga daju popust, ali da to nije uvjet nego više dodatna pogodnost domaćem turistu-korisniku kartice, kojom može plaćati cijele godine unutar Hrvatske.

“Ministarstvo turizma i sporta ne utječe na poslovnu politiku tvrtki i kreiranje cjenovnih politika. Popust od 10 posto predstavlja određenu pogodnost te pozdravljamo odluku 75 objekata koji su ponudili dodatan popust za domaće turiste”, poručju iz MINTS-a, dodajući da je Hrvatska turistička kartica njihov i projekt Vlade, čiji je cilj poticanje turističke potrošnje hrvatskih građana te da će u idućem razdoblju odlučivati i o njezinoj daljnoj primjeni.

Tom se karticom mogu plaćati usluge smještaja, hrane i pića u ugostiteljskim objektima, putničkih agencija i organizatora putovanja, kao i boravak u objektima privatnih iznajmljivača te najam brodova, odnosno na svim mjestima koja prihvaćaju platne kartice i registrirana su pod NKD djelatnostima hoteli i slični, odmarališta i slični objekti za kraći odmor, kampovi i prostori za kampiranje, ostali smještaj, restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane, cateringa te pripreme i usluživanja pića.

Komentirajte prvi

New Report

Close