Hrvatska treća u Europi po rastu cijena nekretnina: Evo gdje su najskuplji kvadrati

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2020. u 09:28
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tražene i realizirane cijene često su u raskoraku.

Cijene četvornog metra stana u Hrvatskoj su prošle godine u prosjeku porasle za 10%, što je našu zemlju svrstalo na treće mjesto u Europi po rastu cijena nekretnina. Najskuplji kvadrati su u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu, najjeftiniji u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu. Realnije cijene, primjerenije našem standardu, i ove je godine teško očekivati.

Tržište nekretnina potpuno se oporavilo i cijene rastu. Hrvatska nakon Mađarske i Luksemburga bilježi najveći porast cijena nekretnina u Europi. Godine 2018. bilo je više od 100.000 kupoprodajnih transakcija, javlja HRT.

Zagreb je kao glavni grad i ekonomski najrazvijenije središte zapravo magnet i ulaganje u tržište nekretnina. Stanogradnja se itekako zahuktala. Gradi se na tisuće stanova. Investicijski boom podignuo je cijene na više od 2000 eura po kvadratu.

Tražene i realizirane cijene često su u raskoraku.

“Novogradnja koja je lider u rastu cijena je prilično kvalitetna i onda se i drugi vlasnici nekretnina osjećaju pozvani da bi digli cijene, vidimo da tržište ne odgovara nato i da se usporava i mi očekujemo jednu stabilizaciju cijena”, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Najveći je skok cijena stanova i kuća u Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji. Na obali nekretnine brzo planu. Čak svaki peti stan ili kuću kupuju stranci.

S druge strane, u raseljenoj Slavoniji kuće se prodaju za 15.000 eura dok u Osijeku cijene četvornog metra rastu.

Unatoč povoljnijim kreditima i subvencijama, ostaje tmurna istina. S prosječnom plaćom od 6500 kuna, hrvatski državljani ne mogu kupiti ni kvadrat kvalitetnog stana.

Komentirajte prvi

New Report

Close