‘Hrvatska treba omogućiti testiranja autonomnih vozila’

Autor: Lucija Špiljak , 17. svibanj 2021. u 22:00
Hrvatsko rješenje liberalizacije autotaksi tržišta kopiraju brojne europske zemlje, kaže Lubura/PD

Država je liberalizacijom taksi tržišta poslala signal da je otvorena za nove tehnologije i biznis modele, kaže Lubura.

Početkom godine u Hrvatskoj je na snagu stupio novi Zakon o strancima prema kojem se digitalnim nomadima može odobriti boravak u trajanju od godinu dana.

Pritom je, između ostalog, uvjet da osoba nije hrvatski državljanin, da obavlja posao putem telekomunikacijskih tehnologija, no ne za poslodavca iz Hrvatske, da ima zdravstveno osiguranje te da nije prijetnja ustavnopravnom poretku.

Temu digitalnih nomada, ali i regulativa i 5G-a u razgovoru za Poslovni dnevnik prokomentirao je sudski vještak i stručnjak za nove tehnologije Đuro Lubura.

Digitalni nomadi

“Takva osoba, koja želi biti digitalni nomad i ima sve uvjete, podnosi zahtjev za odobrenje privremenog boravka u konzularnom predstavništvu RH ili u nadležnoj Policijskoj upravi. Ostanak je vremenski ograničen vjerojatno jer je zakonom digitalni nomad uvršten među ostale kategorije privremenog boravka koji postoje.

Prema aktualnim tumačenjima, neće biti moguće produljiti boravak po toj osnovi, nego će digitalni nomadi koji žele ostati u Hrvatskoj smjeti prekoračiti trajanje ranije izdane dozvole boravka za 90 dana, nakon toga napustiti Hrvatsku na još 90 dana i onda podnijeti novi zahtjev.

Ne vjerujem da će se itko odlučiti na takvu komplikaciju u životu. U Hrvatskoj s demografijom kakvu ima bi svatko trebao biti dobrodošao, a pogotovo visokoobrazovani i stručni ljudi poput digitalnih nomada”, smatra ovaj stručnjak.

8000

vozila u autotaksi prijevozu danas u Hrvatskoj, dvostruko više nego prije novog Zakona, kaže Lubura

Kako je pandemija potvrdila da se velik broj poslova danas može obavljati na daljinu, Lubura očekuje da nas uz primjenu suvremenih tehnologija i sve bolju infrastrukturu očekuje daljnje otvaranje novih sloboda za zaposlenike i poduzetnike.

“Tu će dobitnici biti države koje se prilagode i donesu liberalnije i fleksibilnije zakone za digitalne nomade. One koji se ne prilagode čeka dodatna depopulacija. Hrvatska tu ne smije prokockati svoju šansu. Jedna od najvažnijih promjena u pravcu omogućavanja razvoja novih tehnologija i poslovnih modela zasnovanih na njima je liberalizacija autotaksi tržišta.

Premijer Plenković i ministar Butković predložili su Saboru zakon koji je podržalo čak dvije trećine zastupnika, a donio je dolazak Ubera pa onda i drugih platformi koje omogućuju jeftiniji i dostupniji autotaksi prijevoz. Hrvatsko rješenje liberalizacije autotaksi tržišta kopiraju brojne europske zemlje.

Zakon kojim je liberalizirano autotaksi tržište doveo je do znatno nižih cijena autotaksi usluga i novog zapošljavanja pa tako danas imamo oko 8000 autotaksi vozila u cijeloj Hrvatskoj, dvostruko više nego prije novog zakona.

Kad je država liberalizacijom taksi tržišta poslala signal da je otvorena za nove tehnologije i poslovne modele, u Hrvatskoj su počeli poslovati Glovo, Wolt i druge platforme koje su građanima i gospodarstvu donijele značajne pogodnosti i na tržištu dostave hrane”, ustvrdio je Lubura.

Smatra da bi Hrvatska iduće trebala omogućiti testiranja autonomnih vozila na cestama i tako olakšati razvoj ne samo Rimac automobilima, već privući i brojne druge tvrtke.

U tijeku su i pripreme za aukciju radiofrekvencijskog spektra koji će omogućiti uvođenje 5G tehnologije, a svi telekomi operateri u Hrvatskoj – HT, A1 i Telemach – trenutno testiraju 5G.

Značaj mobilnih mreža

“Očekujemo još viša ulaganja i u fiksnu i u mobilnu mrežu. Hrvatska je već pri vrhu ljestvice zemalja s najboljim mobilnim komunikacijskim mrežama u Europi, dok u nepokretnim mrežama imamo prostora za napredak, posebice izvan gušće naseljenih područja. Ulazak Telemacha na tržište fiksnih komunikacija dovesti će do bolje ponude i nižih cijena usluga.

Bude li cijena spektra prihvatljiva i ako se aukcija dobro dizajnira da operatore potiče na ulaganja, u što ne sumnjam jer HAKOM koji provodi dodjelu frekvencija vrlo ozbiljno promišlja kako potaknuti razvoj i time dugoročno državi osigurati znatno veću korist od nešto više jednokratne cijene, za nekoliko godina velik dio Hrvatske bit će pokriven najmodernijim mobilnim mrežama pete generacije. To će Hrvatsku učiniti još atraktivnijom digitalnim nomadima, ali i brojnim startupima s novim idejama”, zaključuje Đuro Lubura.

Komentirajte prvi

New Report

Close