Hrvatska se pomaknula u ekonomskim slobodama

Autor: Darko Bičak , 10. siječanj 2013. u 22:00
Dobili smo relativno visoke ocjene za slobodu trgovine

Makedonija je najslobodnija u regiji, a iza nas Srbija i BiH.

Američka konzervantivna fundacija Heritage je objavila listu ekonomskih sloboda u svijetu za 2013. prema kojoj je Hrvatska zauzela 78. mjesto sa 61,3 boda od mogućih 100, iza Gane, a ispred Ugande.

U odnosu na prošlu godinu, to je bolja pozicija za pet mjesta u konkurenciji među ukupno 185 država svijeta. Zemlje su ocjenjivne u četiri kategorije: vladavina prava, ponašanje vlade, efikasnost regulative te otvorenost tržišta. Hrvatska je dobila relativno visoke ocjene za slobodu trgovine, 87,5, monetarne slobode, 81,1 te fiskalne i investicijske slobode, obje više od 75. No, zato je vladavina prava ocijenjena s mizernih 40 i to podjednako u kategoriji vlasničkih prava kao i zaštiti od korupcije. Heritage je niskim ocjenama bodovao radno zakonodavstvo kao i razinu državne potrošnje.

U popratnoj analizi se ističe da je naša zemlja napravila male korake u obuzdavanju javne potrošnje i olakšavanju stranih investicija, no da je to anulirano fiskalnim ograničenjima i strahom od korupcije. Kao temelj bez kojeg Hrvatska neće moći postići veće ekonomske slobode, u Heritageu ističu učinkoviti pravni okvir. Hong Kong, sa 89,3 boda, je još jednom imenovan najslobodnijom ekonomijom svijeta, dok je Singapur sa 88 bodova zauzeo drugo mjesto. U top 5 najslobodnijih zemalja po pitanju ekonomskih sloboda su još Australija, Novi Zeland i Švicarska. Od zemalja iz regije, Makedonija je na 43., Crna Gora na 70., a Slovenija na 76. mjestu. Iza nas su Srbija na 94. i BiH na 103. mjestu ljestvice.

Komentirajte prvi

New Report

Close