Hrvatska se 2021. nalazila na samom dnu: Znate li kolike su prosječne neto plaće u pojedinim zemljama oko nas?

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2022. u 12:46
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Inforgrafika prikazuje podatke Eurostata za 2021. o prosječnoj neto plaći u zemljama Europe.

Kliknite za veći prikaz! / Pixsell

Hrvatska se nalazi na samom dnu, a od nje manju plaću imaju samo Turska, Bugarska, Rumunjska i Mađarska.

Primanja u 2022.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 2022. godine 7.690 kuna, što je nominalno više za 8,2 posto, a realno niže za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u srijedu.

U odnosu na plaću za travanj ove godine, prosječna neto plaća za svibanj bila je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 0,5 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za svibanj ove godine iznosila je 43,01 kunu, što je u odnosu na travanj niže za 2,7 posto, a u odnosu na svibanj lani rast za 3,5 posto.

U svibnju je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na travanj rast za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite, 190, a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja, 159.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“<span style=”background-color: #ffffff;”>Inforgrafika prikazuje podatke Eurostata za 2021. o prosječnoj neto plaći u zemljama Europe.” </span>

 

U *ODABRANIM* zemljama Europe! Vi ste najgori portal u HR, apsolutno!

New Report

Close