Hrvatska s 12,3 posto rasta na vrhu EU

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2017. u 07:40
U rujnu u Hrvatskoj 2791 novih registracija, Fotolia

Protekli je mjesec Europi donio pad prodaje od dva posto.

Hrvatsko tržište automobila proteklog je mjeseca bilo najveća i to pozitivna iznimka u odnosu na ukupnu europsku sliku. Dok je u Europskoj uniji prodaja novih vozila pala dva posto, kod nas je rast, koji je mjesec prije bio iznosio 4,9%, ubrzao na 12,3 posto – registriran je 2791 nov automobil. Podatke je objavilo Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) precizirajući da je tijekom rujna u EU registrirano 1,427 milijuna novih auta. Analitičari ACEA-e tumače da je europski minus donekle ublažen nastavkom pozitivnog trenda u Italiji i Španjolskoj gdje je rast iznosio 4,6 odnosno 8,1 posto.

“Od siječnja do rujna potražnja za osobnim automobilima u EU porasla je 3,7%, uz registriranih gotovo 11,7 milijuna novih. Među vodećim je tržištima najviše porasla prodaja u Italiji, za 9%, te u Španjolskoj, 6,7 posto. Francuska i Njeamčka bilježile su osjetno slabiji rast prodaje, za 3,9 odnosno 2,2 posto”, navode u ACEA-i. Dodaju da su i u tom razdoblju ‘nove’ zemlje EU bile motor rasta, uz skok prodaje od 13,8 posto. U ‘staroj’ Europi ona je porasla mršavih 2,9 posto.     

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hoću popis fizičkih osoba koji su kupili te automobile. Ne, ček, to nisu bile fizičke osobe. To je ekipica pravnih osoba koja rješava flotu auta. A i jel nije policija prešla sa Škode na Citoren?

Prosječni Hrvat vulgaris nema za novi auto i to je činjenica. Ako gledamo prosječnu plaću 5-6.000 Kn, nema šanse da kupi, jer ga muči stambeni. I/ili 1 osoba radi u kućanstvu, ili, što je još gore, 2 osobe rade za minimalac. Pa ti kupi novi auto.

New Report

Close