Hrvatska prva u JI Europi s najmodernijim rješenjem za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži

Autor: Darko Bičak , 30. lipanj 2020. u 22:00
HEP i HOPS započeli radove na energetskim postrojenjima u Konjskom i Sućidru/MILAN ŠABIĆ/PIXSELL

Ukupno su u Hrvatskoj planirana četiri ovakva objekta, a jučer su započeli radovi na TS Konjsko te druga faza radova na TS Sućidar.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatski operater prijenosnog sustava (HOPS) otvorili su jučer 200 milijuna kuna vrijedne radove na energetskom postrojenju u Dalmaciji koje će osigurati sigurnost opskrbe električnom energijom u tom dijelu zemlje.

Radi se o investiciji u postrojenje za statitičku kompenzaciju (SVC), dio EU projekta naprednih mreža Sincro.Grid, a kako je pojasnio predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, ovim će se omogućiti učinkovitija integracija obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sutav Hrvatske.

Projekt u Dalmaciji će se odvijati kroz izgradnju dviju trafostanica u Konjskom i Sućidru koji će pokrivati sigurnost opskrbe Splita i južne Hrvatske.

Ukupno su u Hrvatskoj planirana četiri ovakva objekta, a jučer su započeli radovi na TS Konjsko te druga faza radova na TS Sućidar. Vrijednost radova na TS Konjsko je 105 milijuna kuna, a izvodi ih Siemens Energy.

“Ovim postrojenjem u TS Konjsko Hrvatska će biti prva u jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Radi se o jedinstvenom state-of-the-art rješenju projektiranom isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske”, kazao je Boris Miljavac predsjednik Uprave Siemensa Energyja.

Komentirajte prvi

New Report

Close