Hrvatska predstavila otočnu razvojnu strategiju u Bruxellesu

Autor: Objava za medije , 19. lipanj 2019. u 14:15
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U organizaciji Konferencije perifernih morskih regija (CPMR)– ISLANDS COMMISSION i Greening the Islands te uz podršku EU Odbora regija, u Bruxellesu je održana konferencija EU otoci u prvom planu energetske tranzicije i dekarbonizacije gospodarstva. Skup su otvorili Gaetano Armao, predsjednik Međuskupine otočnih područja Odbora regija te Andrew Cooper, član Odbora regija.

U uvodnom dijelu, glavna tajnica CPMR-a Eleni Marianou predstavila je nacrt Deklaracije Prema strukturiranom dijalogu za EU otoke kojom se želi uspostaviti strukturirani dijalog između otočnih regionalnih i lokalnih vlasti, privatnog sektora iz područja zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije, Europskog parlamenta, Europske komisije te Odbora regija u cilju uspostave zajedničke platforme za razgovor s institucijama EU o ključnim prioritetima, izazovima i mogućnostima dostizanja održivog razvoja EU otoka.

Na poziv organizatora, na konferenciji je sudjelovala pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tajana Huzak koja je predstavila regionalnu i otočnu razvojnu politiku Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, novi Zakon o otocima, definirane ciljeve Nacionalne razvojne strategije 2030 u dijelu razvoja održivih i pametnih rješenja za život na otocima te ključne odrednice energetske politike na otocima. Tijekom hrvatskog predsjedanja 2020. godine potpisat će se Konvencija o energetskoj tranziciji EU otoka temeljem koje će se inicirati i druga rješenje na otocima u cilju kvalitetnijeg života otočnog stanovništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close