Hrvatska pošta ima važnu poruku za građane: Stižu nove obavijesti

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2021. u 11:45
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Obavijest je jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke.

Hrvatska pošta poslala je važnu obavijest građanima koji kupnju obavljaju preko interneta.

Od ovog tjedna pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresi, bit će posebno naznačene na novim obavijestima. Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu.

Što je novo?

Obavijest je jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke.

Koje su to pošiljke?

Najčešće artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika.

Mogu li se takve pošiljke ipak uručiti u kućni kovčežić?

Samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na kovčežiću.

A što ako pošiljka ipak ne stane u kovčežić?

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke.

Dodatne informacije

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci.

Pošiljke iz Kine mogu putovati mjesecima

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Jel…., a kako je onda meni pošiljka putovala 4km 37 dana u Zagrebu. Interesantno kako se pošiljka našla drugi dan, kada sam dva dana ranije prijavio Policiji to kao krađu.

Bravo HP

Imajte stav svoj

Najgori su privatne pošte gdje se maltretira poštare poput GLS OWERSEAS DPD

Poštari imaju master ključ koji otvara vrata 6 sandučića, neka ne se ru kako su stavljali vreće za smeće u sandučiće.

New Report

Close