Hrvatska pošta bit će centar Amazona za regiju?

Autor: Darko Bičak , 25. srpanj 2019. u 11:15
U gradnju logističkog centra u V. Gorici uloženo je 350 mil. kuna/Patrik Macek/PIXSELL

Imamo upite velikih svjetskih kompanija za suradnju, kratko su komentirali iz HP-a.

Najveća svjetska online trgovina Amazon će prema svemu sudeći uskoro u potpunosti biti dostupna u Hrvatskoj, vjerojatno već na jesen.

Naime, prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, Amazon planira s Hrvatskom poštom (HP) napraviti neki oblik ekskluzivne suradnje za dostavu i logističku potporu na hrvatskom, a potencijalno i na čitavom regionalnom tržištu koje bi moglo obuhvatiti sigurno Bosnu i Hercegovinu, a izvjesno i Crnu Goru te Srbiju. Tome u prilog ide i činjenica, još uvijek neslužbena, da je ekspertni tim Amazona boravio ovih dana u Hrvatskoj te, osim pregovora o poslovnim detaljima, obišao i novi logistički centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici koji bi trebao zadovoljiti njihove visoke kriterije sortiranja i otpreme pošiljki.

Iako smo za komentar zamolili i sam Amazon, do zaključenja novina nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor. Iz Hrvatske pošte smo pak, na isti upit, dobili neodređeni odgovor kojim niti ne potvrđuju, ali niti ne demantiraju pregovore s Amazonom što očito govori u prilog tome da se "nešto ozbiljno kuha".

"U ovom trenutku informaciju koju navodite ne možemo potvrditi. Imamo upite velikih svjetskih kompanija za suradnju, odnosno za preuzimanje uloge regionalnog lidera u našem poslovanju. Vjerojatno je da će kolege iz regije i potencijalni interesenti obilaziti naš novi sortirni centar u idućim mjesecima, jer je doista jedinstven u ovom dijelu Europe, ali i zemalja koje nam gravitiraju. Struka je uvijek zainteresirana za ovakve investicije", dogovorili su nam u pisanom obliku iz Hrvatske pošte. Dodaju da je HP  u fazi preseljenja svojih ključnih kapaciteta u novi sortirni centar. "Uz sustave za automatsko sortiranje pisama koje smo nabavili prije dvije godine, na novoj lokaciji će ubrzo proraditi i novi sustav za sortiranje paketa, a koji će imati kapacitet za sortiranje 15 tisuća paketa u sat vremena. 

Također, uz to, opremili smo prostor i visokoregalnim skladištem. Cilj je da posao koji sada imamo obavljamo još brže i bolje, ali si time naravno otvaramo i mogućnost za još bolju suradnju s potencijalnim partnerima. Planirano je da se sve predviđeno preseli do rujna na novu lokaciju, tako da u rujnu mediji mogu očekivati i da ćemo organizirati detaljan obilazak lokacije", navode u Pošti. Dolazak Amazona u Hrvatsku i regiju bi imao nemjerljive benefite, kako za samu Hrvatsku poštu koja bi dobila snažnog globalnog partnera i ojačala svoju konkurentnost na tržištu, tako i za same građane koji su, usprkos EU direktivama, uglavnom zakinuti za povoljniju kupnju preko Amazona koji dobar dio svoje ponuđene robe ne isporučuje u Hrvatsku.

 

223 mlrd.

dolara iznosio je lanjski prihod Amazona

Oni koji su baš željeli nešto kupiti preko Amazona morali su, uz dodatne troškove, zakupljivati mailbox servise po Njemačkoj na koje im je Amazon slao originalnu pošiljku, a koja bi onda bila prepakirana i preposlana u Hrvatsku. Amazon je jedan od najpoznatijih globalnih brendova kojeg ne treba posebno predstavljati, no nije naodmet ponoviti da se radi o online trgovini koja je svojim opsegom, procjene specijaliziranih portala, duplo veća od svih ostalih svjetskih online trgovina zajedno.

Prihod im je lani iznosio 233 milijarde dolara, a zapošljavaju gotovo 650 tisuća ljudi. O kakvom gigantu se radi dovoljno govore podaci, možda već i zastarjeli, da preko ovog servisa svoje svoju robu nudi pet milijuna tvrtki – oko 50 posto prodaje na Amazonu se odvija preko samog Amazonovog brenda, a polovica kroz originalne brendove gdje je Amazon samo posrednik. Njihov osnivač i direktor Jeff Bezos je ove godine postao najbogatiji čovjek na svijetu čije bogatstvo se, na dan 15. srpnja 2019., procjenjuje na više od 160 milijardi dolara.  Hrvatska pošta je 2017. donijela stratešku odluku o gradnji novog logističkog centra u Velikoj Gorici vrijednog 350 milijuna  kuna. Radi se o kapitalnoj investiciji bez koje vjerojatno ne bi bili ni zanimljivi igračima poput Amazona.

U prvoj fazi će se izgraditi 32.000 četvornih metara poslovnog prostora u kojem će se nalaziti sortirnica, skladište, kotlovnica i podatkovni centar. Nakon završetka i druge faze gradnje sortni centar će imati površinu od ukupno 38.200 m2 na parceli od 70.200 m2. Logistički centar ima stratešku lokaciju uz Zračnu luku Franjo Tuđman, ali i mrežu autocesta koji omogućuju da se pošiljke brže i kvalitetnije zaprime i otpreme na dostavu. Konkretno, sortirnica je opremljena strojevima  za automatsko sortiranje paketa koji u sat vremena mogu sortirati 15.000 paketa težine od 100 grama do 30 kilograma. 

Neslužbeno doznajemo da je zbog Amazona ubrzano preseljenje i stavljanje u punu funkciju ovog logističkog centra koji je zapravo operativan već ovih dana. Sve ovo je i vjetar u leđa, teško je reći što je uzrok, a što posljedica, i ovih dana najavljenom IPO-u, odnosno stavljanje dionica državnog poduzeća Hrvatske pošte u javnu ponudu, odnosno privatizacija. Činjenica da je o ovoj mogućnosti govorio čelnik regulatornog tijela Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman, pokazuje da se s velikim poslovnim iznenađenjima u Pošti kuha već neko vrijeme.   

Ako se u poslu s Amazonom ništa ne izjalovi u posljednjem trenutku, jasno je da će cijene dionica i interes ponuđača biti višestruko veći nego što bi to bilo bez ovog globalnog igrača. Da u HP-u imaju "velike planove za budućnost", pokazuje i jučerašnja objava iz Pošte da je sredinom srpnja u Zadru krenuo pilot-projekt mjenjačnica za kriptovalute. Iz HP-a ističu da će se u tri njihova poštanska ureda u  Zadru mijenjati pet najkorištenijih kriptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Stellar, Ripple i EOS), a ako se pokaže interes za tu uslugu, konverzija kriptovaluta će biti proširena na sva veća naselja i turističke centre. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ne razumijem dolatak Amazona koji je na izdisaju? Trebali su to AlliExu dodijelit.
1.AlliEx preko 1 milijardu korisnika
2. Ebay preko 200 miliona korisnika
3. Amazon preko 100 miliona korisnika
Jasno Vam je kome se trebamo prodati.

Djelomično točan članak. Amazon EU većinu toga šalje uredno u HR. Problem je dosta skupa poštarina. Najčešće je jeftinije naručiti preko mailboxa u Njemačkoj.

Možda za nekih 10-15 godina bude to vrijedilo. Danas HP-u treba 7 radnih dana da pošiljka stigne iz ČK u ZG. Mislim da Amazon takve ‘super brze’ isporuke ne podržava.

Svaka čast Pošti ali ovo je besmisleno. Pa Alibaba iz Kine šalje bez problema kod nas, zašto Amazon u Njemačkoj mora prepakiravati za Hrvatsku. Oni pošalju paket i on ide poštanskim kanalima makar sa sjevernog pola. Ne vidim nikakve prednosti. Prednost bi bila samo kada bi Amazon ovdje ima logističko skladište sa robom ali to je nemoguće za milijune artikala koliko drže. Možda će imati skladište za manji broj traženijih artikala. A i to je ipak nešto ali nije bogznašto.

Bez toga ova suradnja nema uopće prednosti. ali ponavljam svaka čast Pošti na modernizaciji, nije do nje.

New Report

Close