‘Hrvatska otvorena za primanje još njemačkih investicija’

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2022. u 22:00
Na sastanku s hrvatskim premijerom u Vladi sudjelovali predstavnici Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu/P. Macek/PIXSELL

Odbor njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu regionalna je inicijativa za 29 država Europe, južnog Kavkaza i srednje Azije, osnovana 1952. te okuplja oko 350 tvrtki.

Njemačka je ključan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, koja je otvorena za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki, poručio je u utorak predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku s izaslanstvom Odbora njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu.

“Razgovaralo se o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke i glavnim područjima za daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj. Njemačka je i dalje prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a ukupna razmjena u 2021. iznosila je 6,4 milijarde eura”, stoji u priopćenju Vlade sa sastanka, na kojem su bili i ministri vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Odbor njemačkog gospodarstva za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu regionalna je inicijativa za 29 država Europe, južnog Kavkaza i srednje Azije, osnovana 1952. te okuplja oko 350 tvrtki.

Nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021., premijer Plenković upoznao je njemačke gospodarstvenike s planovima Vlade za poticanje daljnjega gospodarskog rasta, korištenje EU sredstava u okviru Nacionalnog programa za oporavak i otpornost (NPOO) i novog EU proračuna, kao i s predstojećim koracima za ulazak RH u schengenski prostor i europodručje.

Izvijestio je i o dosadašnjim poreznim i administrativnim rasterećenjima te mjerama Vlade za unapređenje investicijskog i poslovnog okruženja u Hrvatskoj, priopćili su iz Vlade.

Njemačke tvrtke predstavile su svoje dosadašnje i potencijalne projekte u Hrvatskoj te potvrdile spremnost za daljnje investicije. Njemačke kompanije dosad su ukupno u Hrvatskoj uložile 3,9 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close