Hrvatska od Srbije traži 148,5 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. studeni 2019. u 09:58
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mješovitim bankama SFRJ u inozemstvu nalazilo se 645,55 milijuna američkih dolara pa Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije potražuje 148,5 milijuna dolara, piše u srijedu Večernji list.

Taj novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo je podijeliti među državama sljednicama, tako da je Hrvatskoj trebalo pripasti 23 posto, odnosno 148,5 milijuna dolara. No, kad se trebalo početi razgovarati o podjeli, Srbija je ostale države obavijestila tek da je na računima samo 56 milijuna dolara odbijajući objasniti gdje je novac, navodi dnevnik.

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac – oko 690 milijuna dolara – 90-ih koristio za plaćanje inodugova srbijanskih tvrtki te da je Srbija posebno instruirala banke da se ne koristi za druge republike.

Temu nestalih, odnosno protupravno potrošenih sredstava Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tijela zaduženog za nadzor provedbe sukcesije, staviti kao posebnu točku dnevnog reda.

Inzistirat će da se provede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podijeli 645,55 milijuna dolara, a ako je taj novac protupravno potrošen – a očito jest – da se nađe rješenje za kompenzaciju, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Komentari (3)
Pogledajte sve

zar ne tražimo i nestale, još ono Vučić veliko(srpski)dušno poklonio Kolindi neku dokumentaciju o nestalim osobama, kojoj se ona tako obradovala, kada na kraju fale Srbi, možda će tako i s ovim dolarima biti, samo dok Vučić donese svoju dokumetaciju Plenkiju na skup pučana

Hi hi, umjesto da se budale okrenu Hrvatskoj i budućnosti, oni još uvijek pletu o Jugolaviji. Zbog toga smo tu gdje jesmo. Najgora država EU.

Mažemo oči.. gdje su milijarde kuna koje su otete iz RH.. A ne, mi ćemo se boriti za kikiriki da pokažemo da neš radimo.

New Report

Close