FOTO: Hrvatska obilježava početak predsjedanja EU-om, jučer upriličena svečana večera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. siječanj 2020. u 08:24
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

“Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU”, rekla je Grabar-Kitarović u svom uvodnom obraćanju povjerenicima i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, priopćeno je s Pantovčaka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sudjelovat će u petak u Zagrebu na zajedničkom sastanku hrvatske vlade i EK-a, čime se formalno obilježava početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Zagreb je u četvrtak i petak domaćin Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Von der Leyen u povodu početka polugodišnjeg predsjedanja Vijećem Europske unije. U Zagreb je doputovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji se u četvrtak sastao s Plenkovićem.

Za petak su predviđeni razgovori Plenkovića s Von der Leyen u Banskim dvorima, a nakon sastanka dvoje čelnika pridružit će se ministrima i povjerenicima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje će se održati sastanak hrvatske Vlade i Europske komisije. Po završetku sastanka, premijer i predsjednica EK-a održat će konferenciju za medije.

Tijekom boravka u Zagrebu, povjerenici Europske komisije održat će niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Događaje u Zagrebu prati šezdesetak stranih dopisnika koji su već stigli iz Bruxellesa i za koje je premijer Plenković održao jednoiposatnu konferenciju u srijedu odgovarajući na niz pitanja u rasponu od ilegalne migracije i optužba s kojima se u tom segmentu Hrvatska suočava, europskog proračuna do brexita i proširenja EU.

Grabar-Kitarović upriličila svečanu večeru u prigodi predsjedanja RH Vijećem EU

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je u četvrtak svečanu večeru za Kolegij povjerenika predvođen predsjednicom Europske komisije u prigodi početka predsjedanja RH Vijećem EU-a  i poručila da Europska unija mora ostati ujedinjena i pokazati svijetu da može biti globalni lider.

"Posebna mi je čast pozdraviti vas ovdje u Zagrebu na samom početku prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU", rekla je Grabar-Kitarović u svom uvodnom obraćanju povjerenicima i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, priopćeno je s Pantovčaka.

Ona je čestitala povjerenicima na imenovanjima kao i na "vrlo ambicioznom i perspektivnom programu koji će, sigurna sam, povesti EU u budućnost".

"Kako stoji i u samom geslu našeg Predsjedništva, pred nama je svijet pun izazova", kazala je predsjednica izrazivši uvjerenost da će zajedničko suočavanje sa svim tim izazovima bolje osposobiti EU za njihovo rješavanje.

Istaknula je da se kroz četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja doista može stvoriti bolja Europu, po mjeri njenih građana.

Kroz Europu koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna u svijetu podržavat će se održivi i uključivi razvoj EU-a, a istovremeno ćemo se baviti gorućim pitanjem demografskih izazova, kazala je ona. Zagovarat će se kohezija i konvergencija dok se rješava neodgodivo pitanje klimatskih promjena. Promicat će se inicijative koje pridonose prometnoj, energetskoj i digitalnoj povezanosti, uključujući i kroz Inicijativu triju mora, istovremeno jačanjem sigurnosti građana i radom na sveobuhvatnom pristupu migracijama.

"I na kraju, ali ne najmanje bitno, imajući u vidu transformacijsku snagu pristupnog procesa, nastavit ćemo aktivno podržavati proširenje EU. Nastojat ćemo olakšati postizanje dogovora o međusobno zadovoljavajućim i održivim budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine i isto tako okončati pregovore o VFO-u."

Da bi sve to postigli "moramo ostati ujedinjeni, dati sve od sebe i pokazati svijetu kako Europska unija doista može biti globalni lider koji promiče mir, demokraciju, solidarnost i sve ostale temeljne vrijednosti koje živimo i koje čine naš kontinent, ali i svijet, boljim mjestom za život", rekla je predsjednica. 

Završila je s citatom jednog od utemeljitelja EU, Alcida De Gasperija: "Budućnost se neće graditi silom niti željom za osvajanjem, već strpljivom primjenom demokratske metode, konstruktivnim duhom dogovora i poštivanjem slobode."

Komentirajte prvi

New Report

Close