Hrvatska nešto bolja na ljestvici ekonomskih sloboda, ali nema pomaka u dva važna područja

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2019. u 12:12
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Američki konzervativni think tank Heritage Foundation objavio je novi Indeks ekonomske slobode u kojem se poboljšao poredak Hrvatske. Popela se s 92. mjesta na 86. mjesto.

Indeks je blago porastao na 61.4%. Prema analizi Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA) blagi rast indeksa ekonomske slobode Hrvatske rezultat je umjerenih poboljšanja u području fiskalne i regulatorne politike te zaštite vlasničkih prava.

Istovremeno, zabilježen je pad indeksa zbog niskog integriteta sustava i nedovoljne nepristranosti sudstva.

Iznad svjetskog prosjeka, ali ispod europskog

Sa 61.4% ekonomske slobode Hrvatska je iznad svjetskog prosjeka od 60%, ali ispod europskog prosjeka od 69%.

Ključne prepreke većoj ekonomskoj slobodi Hrvatske ostaju radno zakonodavstvo, integritet države, pristranost sudstva, javna potrošnja i progresivno oporezivanje dohotka.

U CEA-u su naglasili kako je najveći problem prema ovom izvješću niski integritet sustava i sudstva. Nema transparentnog sustava javnih politika već u raznim područjima prevladavaju razne manifestacije klijentelizma, nepotizma, patronaže i favoritizma te drugih oblika ponašanja koji su svojstveni jednom dijelu regionalnog okruženja Hrvatske.

Blagi pomaci, ali slabi napredak

U području regulatorne politike navodi se pojednostavljenje procedura za poslovanje. Spominje se provedba novog Zakona o radu koji je donekle fleksibilizirao tržište rada, dok je razina radne slobode ostala vrlo niska. Izvješće navodi slabi napredak u snižavanju subvencija i privatizaciji državnih kompanija.

U području vladavine prava, kao pomaci navode se pojednostavljenje registracije vlasništva i sniženje poreza na promet nekretnina.

Zaštita vlasničkih prava je relativno na višoj razini, za razliku od pitanja sudstva i integriteta sustava.

Istovremeno, navodi se kako nema pomaka u borbi protiv korupcije. Također, navodi se i problem brojnih neriješenih sudskih predmeta (koji je i dalje visok premda je prema podacima Vlade smanjen sa 616.686 krajem 2014. na 424.378 sredinom 2018.).

Korupcija, nepotizam, kronizam

Zabilježena je niska razina integriteta sustava koja se prema metodologiji procjenjuje kroz učestalost podmićivanja, kronizma, patronaže, nepotizma, netransparentnog donošenja odluka o javnim politikama, nejednakog tretmana korisnika javnih usluga, nepovjerenja u političare itd.

U području trgovinske politike problem je u određenim necarinskim preprekama zbog provedbe tehničkih EU propisa za pojedine proizvode te zbog subvencija i kvota.

Investicijska sloboda ostaje na istoj razini, a izvješće navodi kako država nema prethodne provjere stranih ulaganja, a koje se upravo predlažu na EU razini, upozoreno je iz CEA.

U izvješću se navodi kako politička neizvjesnost otežava ekonomski napredak, a najveći izazovi su slaba izvozna baza, emigracija i spora privatizacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close