Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Hrvatska nema poluge za slučaj globalne krize

Potpisali smo globalni ugovor s jednom od najvećih svjetskih korporacija i vjerujemo da će nam to otvoriti puno novih prilika.

Dražen Oreščanin
15. prosinac 2022. u 22:00
Drazen Orescanin/Robert Anic/PIXSELL

Prognoze za gospodarstvo u cijeloj EU i na globalnoj razini za sljedeće dvije godine nisu vrlo optimistične, pod utjecajem zdravstvenih i energetskih kriza prethodne tri godine i rastuće inflacije.

U Hrvatskoj po običaju imamo dva ekstrema – “lako ćemo” pristup hrvatske administracije i premijera, u kojem se zidaju Potemkinova sela grandioznih uspjeha koje možemo zahvaliti isključivo politici, a s druge strane crne prognoze o nadolazećoj recesiji koje dolaze od pojedinih analitičara.

Moramo biti realni što se tiče stanja hrvatskog gospodarstva – mi smo država koja je energetski i prehrambeno ovisna o uvozu, koja se svake godine dodatno zadužuje i koja je po svim pokazateljima na začelju EU. Mi nemamo rezerve i poluge koje možemo koristiti u slučaju globalne krize – zbog toga nas je kriza 2009. godine pogodila jače i trajala dulje nego u snažnijim ekonomijama.

Ako recesija zaista dođe kao što najavljuju, nema nikakve sumnje da će hrvatsko gospodarstvo biti teško pogođeno i da će se dugo oporavljati. Otporniji na recesiju će biti sektori koji su globalno konkurentni i koji imaju velik udio izvoza u prihodima, poput IT-a, farmaceutskih kompanija i drugih visokotehnoloških firmi.

U tom svjetlu, kriza se za IT industriju zaista može promatrati i kao prilika. Poslovna inteligencija je globalno vrlo konkurentna što se tiče naših rješenja i usluga i našim korisnicima osiguravamo vrhunsku uslugu po konkurentnim cijenama, te vjerujemo da ćemo rast prihoda s EU, UK i USA tržišta nastaviti i u sljedećim godinama. Naša nova kompanija Legit Software u koju smo izdvojili Data Privacy Manager je na jednom od najbrže rastućih globalnih softverskih tržišta automatizacije upravljanja osobnim podacima i pred njom su godine velikog rasta.

Ove godine smo uspjeli potpisati globalni ugovor s jednom od najvećih svjetskih korporacija i vjerujemo da će nam to otvoriti puno novih prilika u sljedećim godinama.

Platforme za upravljanje osobnim podacima su tržište koje je vrlo otporno na krizu i koje raste više od 40% godišnje, a DPM je prema tržišnim analitičarima Gartneru i Forresteru jedna od dvadesetak vodećih svjetskih platformi na tom tržištu.

New Report

Close