‘Hrvatska ne ograničava strana ulaganja, no mora se još otvoriti’

Autor: Ana Blašković , 18. lipanj 2019. u 22:00
Zamjenik direktora OECD-a Antonio Gomes tvrdi da se ulagači moraju osjećati sigurnije

OECD preporučio da treba više učiniti na smanjivanju percepcije korupcije i ojačati pravosudni sustav.

Hrvatska je otvorena ekonomija koja nije restriktivna prema izravnim stranim ulaganjima, no još mora mnogo učiniti kako bi privukla više kvalitetnih ulaganja koja bi doprinijela dinamici gospodarstva", poručio je zamjenik direktora Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Antonio Gomes predstavljajući nova izvješća te organizacije o Hrvatskoj. 

Riječ je o dva pregleda – investicijske politike te regulatorne reforme – koja su rezultat dvogodišnje analize OECD-a i Europske komisije u suradnji s ministarstvima gospodarstva i vanjskih poslova, tijelima države uprave, privatnim sektorom i socijalnim partnerima.  

(Ne)ravnopravni stranci
Hrvatska je ostvarila napredak, i kod regulatornog okvira indikativnog naziva "Ključ je u implementaciji" te investicijske klime, no preostaje niz izazova. Ramos poručuje da se, između ostalog, više može učiniti više u smanjivanju administrativnih barijera i percepcije korupcije, a i više je aktivnosti koje se mogu učiniti u cilju promocije ulaganja.

Napominje i da se treba pobrinuti da sva regulacija treba proći evaluaciju, kako bi se utvrdilo da ima pravi učinak u cijeloj zemlji. Kad je korupcija u pitanju, uz promjenu percepcije Gomes je istaknuo učinkovitiji pravosudni sustav, kao i nužnost osiguranja da ulagači dolaskom u Hrvatsku imaju ravnopravan položaj.  

Pojednostavnite postupke
Osvrt na investicijsku politiku zrcali ostala izvješća o konkurentnosti, poput Doing businessa Svjetske banke ili HUP Skora. Vladu se potiče da pojednostavni postupke osnivanja tvrtki, izdavanja dozvola te izradi dosljedniji institucionalni i politički okvir za poticanje ulaganja – ukratko, provede reforme.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da Hrvatska ima najpoticajniji zakonodavni okvir za ulaganje u okruženju, da nije prenormirana, da ne postoje nepremostive administrativne barijere i kako spram okruženja porezi nisu najveći.

Priznaje ipak da smo u vrhu po neporeznom opterećenju cijene rada te najavio da će ove godine biti predstavljen akcijski plan umanjenja i ukidanja neporeznih davanja. Izvješće je sufinancirala EU kroz Programa za potporu strukturnim reformama, a izradio ih je OECD u suradnji sa službom EK za potporu strukturnim reformama.

Komentirajte prvi

New Report

Close