Hrvatska narodna banka kupila je u prosincu gotovo dvije tone zlata

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2023. u 09:19
FOTO: Pixabay

“Hrvatska narodna banka kupila je gotovo 2 tone zlata u prosincu. Prije toga zlato je imala 2001. godine”, napisao je 31. siječnja na Twitteru analitičar World Gold Councila, Krishan Gopaul.

Zašto je HNB kupio toliko zlata?

Zlato je HNB odmah proslijedio u Europsku središnju banku jer od 1. siječnja, ulaskom u eurozonu, HNB sudjeluje i u upravljanju dijela međunarodnih pričuva ESB-a, kao i sve ostale središnje banke država članica eurozone.

Kako je statutom Europskog sustava središnjih banaka i Europske središnje banke propisano da nacionalna središnja banka država članica prilikom pristupanja eurosustavu dio međunarodnih, odnosno deviznih pričuva, prenosi Europskoj središnjoj banci (ESB-u), dio svoje imovine morao je prenijeti i HNB, rekli su iz HNB-a za Tportal.

Nacionalne središnje banke uplaćuju novac u odnosu na postojeće stanje međunarodnih pričuva ESB-a, i to 85 posto iznosa u američkim dolarima, a 15 posto u zlatu.

HNB je u ESB-u trebao preseliti 639.9 milijuna eura, odnosno 580.1 milijun u američkim dolarima i 96 milijuna eura vrijednog zlata koje središnja banka u tom trenutku nije imala.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Morali su…….  ili  je bilo na akciji ?………….

HNB, to su oni koji su od prodaje 5 t zlata prije X godina tvrdili kako zlato ima jedino špekulativnu vrijednost?

New Report

Close