Hrvatska napokon svijetla točka EU industrije

Autor: Marija Brnić , 14. travanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Najveći pad na mjesečnoj razini bilježi proizvodnja u Francuskoj.

Industrijska proizvodnja u članicama EU u veljači je na mjesečnoj razini pala za 0,9%, a na godišnjoj 1,1%, podaci su Eurostata prema kojima su rezultati za Hrvatsku pozitivni i iznadprosječni.

Uz Mađarsku i Irsku u kojima je na mjesečnoj razini industrijska proizvodnja porasla za 4,8, odnosno 4,2%, Hrvatska je treća s 3,4% ostvarenog rasta u odnosu na siječanj.

U odnosu na veljaču prošle godine, kada je u Europi tek započinjao val koronavirusa, industrijska proizvodnja prema sezonski prilagođenim podacima ove je godine u veljači najviše odskočila u Irskoj, gdje ima dvoznamenkast rast, čak 41%, a slijede Litva s 9,7 i Finska s 5,6%, te Hrvatska s 5-postotnim rastom.

Najveći pad na mjesečnoj razini bilježi proizvodnja u Francuskoj (-4,8%), te Malti i Grčkoj, dok je na godišnjoj razini najviše usporila industrija u Malti (-10,9%), te Estoniji i Francuskoj, ali i naš glavni trgovinski partner Njemačka bilježi snažan godišnji pad proizvodnje (-6%).

Podaci Eurostata nisu inače potpuni jer ne obuhvaćaju Austriju, Švicarsku, Belgiju i Cipar, koje još nisu dostavile izvještaje.

Iz obrađenih podataka, najviše je na godišnjoj razini u EU porasla proizvodnja trajnih potrošačkih dobara (2,4%), dok je pala najznačajnije proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara (3,8%), te kapitalnih dobara (2,4%), dok je na mjesečnoj razini europska statistika zabilježila negativan trend u svim područjima, a najviše u proizvodnji kapitalnih dobara (1,9%).

Komentirajte prvi

New Report

Close