Hrvatska na pragu ulaska u perspektivni ‘klub’: Za ovu industriju spremna je financijska omotnica od gotovo 5 milijardi eura

Autor: Marija Brnić , 22. listopad 2019. u 09:45
Njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier/ PATRIK MACEK/PIXSELL

O potencijalu koji daje ulazak u ovaj ‘klub’ govori činjenica da je toj industriji EK namijenila 5 mlrd. eura.

Jedna od važnih objava koja je pratila jučerašnji posjet njemačkog ministra gospodarstva i energetike Petera Altmaiera Hrvatskoj bila je pokretanje inicijative za pridruživanje Hrvatske Europskom savezu za baterije.

Naš ministar gospodarstva Darko Horvat nije ulazio u detalje, tek je istaknuo kako je riječ o inicijativi koju predvodi upravo Njemačka, te kako je od Altmaiera Hrvatska dobila potporu za punopravno članstvo. Riječ je o izuzetno značajnom projektu okupljanja budući da baterije i njihov razvoj imaju stratešku ulogu u modernizaciji europske industrije. Potražnja za baterijskim ćelijama progresivno raste, što stvara tržište s izuzetnim potencijalom u Europi, koje bi u narednim godinama moglo dosegnuti godišnju vrijednost od 250 milijardi eura.

O potencijalu koji daje ulazak u ovaj 'klub' Horvat je ilustrirao činjenicom da je toj perspektivnoj industriji Europska komisija pripremila financijsku omotnicu od gotovo 5 milijardi eura. Hrvatska i Njemačka iduće godine predsjedavaju Vijećem EU, a njemački ministar koji će za nekoliko dana predstaviti novu industrijsku strategiju Njemačke, temeljenu na iskoraku prema industriji 4.0., istaknuo je nakon razgovora s Horvatom važnost stvaranja zajedničke platforme koja će omogućiti da se teme koje Njemačka i Hrvatska nametnu za vrijeme predsjedanja razvijaju u kontinuitetu. I Hrvatska će, naglasio je Horvat, razvoj usmjeravati u tom pravcu, a do kraja godine će i on predstaviti Nacionalni plan digitalnog razvoja za gospodarstva.

Horvat i Altmaier razgovarali su i o spremnosti Hrvatske da stvori pretpostavke njemačkim investitorima koji žele dio autoindustrije usmjeriti prema istočnoj ili srednjoj Europi. "Bude li bilo kakve namjere ili želje da se prva takva investicija dogodi izvan Njemačke, Hrvatska je spremna radnom snagom, uređenim poduzetničkim zonama i poticajnim zakonodavnim okvirom prihvatiti i izboriti se da konačno dođe jedna takva velika investicija, poručio je Horvat.

Osvrćući se na suradnju dvaju gospodarstava, ministar Altmaier ocijenio je i da je u Hrvatski vidljiva dobra dinamika u gospodarskom rastu nakon ulaska Hrvatske u EU, te je dodao kako Njemačka želi nastavak tog trenda kao i da što više njemačkih poduzetnika investira u Hrvatsku. Njemačka zadnjih deset godina ostvaruje gospodarski rast, ove godine ima stagnaciju od 0,5%, što je prije svega povezano s trgovinskim sukobima između Kine i SAD-a i Brexitom, no Altmaieru je, kaže, drago što to do sada nije utjecalo na hrvatsko gospodarstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close