Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Hrvatska može postati velik igrač digitalne transformacije

Naša regija postala je iznimno zanimljiva za investitore data industrije, uključujući Hrvatsku.

Igor Grdić
15. prosinac 2022. u 22:00
Igor Grdić/PD

IT neprestano raste, a digitalizacija poslovanja postala je nužnost za uspjeh. Kao velika američka kompanija od 2020. prisutni smo na našem tržištu, gdje bilježimo brzi napredak i razvoj.

Nastavak očekujemo u 2023. godini, a da Hrvatska ima velik potencijal na području digitalnih tehnologija pokazali smo otvorenjem novog proizvodnog pogona za integrirana modularna rješenja (IMS) u Rugvici, čija se rješenja izvoze diljem Europe, Bliskog Istoka te Afrike (EMEA). Industrija podatkovnih centara je u ekspanziji, zahtjevi za novim i efikasnim rješenjima veći su no ikad. Tu Vertiv može uvelike pomoći svojim partnerima i klijentima.

Za početak, naši stručnjaci izdali su najnovije izvješće o trendovima u podatkovnim centrima koja možemo očekivati u 2023. godini. Sukladno aktualnim klimatskim promjenama, ističe se da će fokus preuzeti teme energije te učinkovitosti rada.

Kao industrija koja kontinuirano raste, procjenjuje se da su podatkovni centri odgovorni za do 3% globalne potrošnje električne energije, a previđa se da će dosegnuti 4% do 2030. Pojačana regulacija je neizbježna, ali će potaknuti i inovacije. Industrija već ima vizije nekih rješenja, poput zamjene standardnih dizel generatora koji pokreću podatkovne centre na alternative izvore energije poput gorivih ćelija na bazi generatora. Podatkovni centri postaju objekti sa sve više IT infrastrukture iznutra kako bi se efikasnije hladili.

Osim potrošnje, svijet podatkovnih centara obilježit će prefabricirana rješenja brzo spremna za puštanje u pogon, te će pomoći standardizaciji podatkovnih centara. Svijet je u snažnom zamahu digitalizacije koja ima zahtjeve za sve većim IT kapacitetima, a samim time i za sve više podatkovnih centara.

Kako svijet napreduje, voditelji podatkovnih centara morat će odabrati tehnološkog partnera kako bi ostvarili svoje ciljeve nulte emisije. Zaključujemo da nas kao tvrtku čeka uzbudljivo razdoblje rasta s većom razinom inovacija, posebno na području pitanja održivosti i efikasnosti.

Naša regija postala je iznimno zanimljiva za investitore data industrije, uključujući Hrvatsku. Sad je prilika da ojačamo svoju regionalnu poziciju novim rješenjima.

New Report

Close