Hrvatska među vodećima po pretvaranju rasta gospodarstva u kvalitetu života

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. srpanj 2016. u 09:36
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Boston Consulting Group je u istraživanju koristio metodologiju SEDA, procjenu održivog ekonomskog razvoja.

Prema najnovijem globalnom istraživanju Boston Consulting Groupa nazvanom „Prilika da privatni sektor unaprijedi kvalitetu života: Procjena održivog ekonomskog razvoja 2016.“ Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija među vodećim su zemljama svijeta po uspješnom pretvaranju rasta gospodarstva u kvalitetu života, ali rast hrvatskog gospodarstva ne prati u dovoljnoj mjeri razinu razvijenosti zemlje, dok kvaliteta života raste u skladu s hrvatskom razvijenošću.

Rezultate globalnog istraživanja komentirao je principal BCG za Hrvatsku Tomislav Čorak: „Hrvatska u odnosu na ostatak svijeta itekako ima prednosti u smislu dostupnosti javnih usluga stanovnicima te u smislu same održivosti društva. Iako obje ove dimenzije dižu kvalitetu života, one nisu jeftine i nisu održive bez jačanja gospodarske aktivnosti. Zato treba prihvatiti pozitivne trendove i inzistirati na nastavku rasta hrvatskog gospodarstva jer država najviše zaostaje za svijetom u razini prihoda i zaposlenosti svojih stanovnika“.

Procjena je pokazala da su pozitivni faktori koji utječu na razvoj u Hrvatskoj dobra cestovna infrastruktura, dobar GINI koeficijent distribucije dohotka, niska volatilnost inflacije i visoka stopa upisa u tercijarno obrazovanje, no dobar hrvatski rezultat u pretvaranju ekonomskog rasta u kvalitetu života znači da zemlja ima nisku bazu, pa je taj rast lakše pretvoriti u kvalitetu života nego u jednoj od visokorazvijenih zemalja regije zapadne Europe.

Boston Consulting Group je u istraživanju koristio metodologiju SEDA, procjenu održivog ekonomskog razvoja. Ta u činjenicama utemeljena sveobuhvatna analiza mjeri relativnu kvalitetu života za 163 zemlje svijeta u deset ključnih područja koja uključuju ekonomsku stabilnost, zdravlje, upravljanje (governance) i okoliš. SEDA ocjenjuje zemlje na dva načina, kroz trenutnu razinu kvalitete života i stopu rasta kvalitete života u periodu od 2006. do 2014. godine. Uz to, procjenjuje kako zemlje bogatstvo i rast pretvaraju u kvalitetu života.

Komentirajte prvi

New Report

Close