Hrvatska među EU zemljama s najnižom godišnjom stopom inflacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2019. u 14:51
Foto: Getty Images

U siječnju 2018. godine, godišnja inflacija na razini EU-a iznosila je 1,6 posto.

Potrošačke cijene u Europskoj uniji i eurozoni u ovogodišnjem su siječnju na godišnjoj razini porasle po gotovo istim stopama kao i u prosincu, pri čemu je Hrvatska bila među zemljama s najnižom godišnjom stopom inflacije, pokazalo je u petak najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini 28-članog EU-a, godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u siječnju 2019. iznosila je 1,5 posto, nakon revidiranih 1,6 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.

U siječnju 2018. godine, godišnja inflacija na razini EU-a iznosila je 1,6 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u siječnju 2019. usporila na 0,6 posto, nakon 1 posto u prethodnom mjesecu. U siječnju prošle godine, pak, bila je dvostruko viša, u visini od 1,2 posto.

Uz Hrvatsku, najniže godišnje stope inflacije u ovogodišnjem su siječnju zabilježene u Grčkoj, od 0,5 posto, te u Portugalu, od 0,6 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

Daleko najviša godišnja stopa inflacije u prošlom je mjesecu zabilježena u Rumunjskoj, od 3,2 posto, a slijede Latvija, s 2,9-postotnom inflacijom, te Estonijia i Mađarska, sa stopama od po 2,8 posto.

U usporedbi s prosincem 2018., godišnja stopa inflacije smanjena je u 16 zemalja članica, u pet zemalja je stagnirala, a u sedam ih je uvećana, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

U 19-članoj eurozoni u siječnju je zabilježena godišnja stopa inflacije od 1,4 posto, što je u skladu s prvom procjenom statističkog ureda objavljenom početkom mjeseca.

Time je oslabila također za 0,1 postotni bod u usporedbi s prethodnim mjesecom, prema revidiranim podacima. U siječnju 2018. iznosila je 1,3 posto.

Najveći udio u stopi inflacije u eurozoni imale su cijene usluga, od 0,70 postotnih bodova. Slijede cijene hrane, alkohola i duhana, s udjelom od 0,36 postotnih bodova, te energenata, s udjelom od 0,26 postotnih bodova.

Najmanji su udio u inflaciji imale cijene industrijskih roba, bez energenata, od 0,06 postotnih bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close