Hrvatska loša u ulaganju u istraživanje i razvoj

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 19. srpanj 2016. u 21:59
Zdenko Babić s Pravnog fakulteta/Tomislav Miletić/PIXSELL

Eurostat istražio koliko je Europska unija uspješna u ostvarivanju svojih ciljeva.

Kada je Vijeće Europe prije šest godina donijelo strategiju Europe 2020. nitko nije pretpostavljao da će putem ostati bez Velike Britanije.

Eurostat je istražio što se dogodilo s postavljenim ciljevim. Na pola 'desetljetke' EU nije uspjela u namjeri da smanji broj siromašnih, zaposli više ljudi, poveća ulaganja u istraživanje, no zato je napredovala prema smanjenju zagađenosti, poticanju čiste energije kao i povećanju broja fakultetski obrazovanih. Hrvatska je realizaciji svojih strateških ciljeva najmanje uspjeha imala sa ulaganjima u istraživanje i razvoj, no Zdenko Babić, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu navodi da su naši pojedini ciljevi nedovoljno ambiciozno definirani, posebno u dijelovima koji se odnose na smanjivanje siromaštva i socijalne isključenosti.

Hrvatska je sa oko 60% trenutne stope zaposlenosti bolja samo od Grčke, a daleko je od 75% stope zaposlenosti što je EU cilj do 2020. Isti slučaj je sa ulaganjima u istraživanje i razvoj gdje je cilj EU 2020 podići ta ulaganja na 3% BDP-a, a u Hrvatskoj su ona oko 0,8% BDP-a. "Hrvatska je po tom vrlo važnom indikatoru za povećanje potencijalnog BDP-a i srednjoročnog rasta BDP-a na repu EU zemalja", komentira Babić.

Komentirajte prvi

New Report

Close