‘Hrvatska krši SSP, tražit ćemo reakciju iz EK’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 02. kolovoz 2017. u 22:00
Zaštitit ćemo svoje proizvođače i izvoznike, kaže predsjednica Vlade Srbije/Srđan Ilić/PIXSELL

Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora ogorčene na nove hrvatske mjere na uvoz poljoprivrede.

Sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore zbog odluke Hrvatske o "izvancarinskim barijerama" za uvoz poljoprivrednih proizvoda, bit će održan u ponedjeljak u Sarajevu, neslužbeno se doznaje.

Zemlje regije na koje se odnose nova pravila kontrole uvoza voća i povrća, te za koje je cijena povećana s 90 na 2000 kuna, tvrde kako Hrvatska krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), zbog čega su uputile dopis EK.

Hrvatska je proširila popis voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila 22 puta skuplje pristojbe 22. Ove mjere će se odraziti na zemlje iz regije, nečlanice EU – Srbiju, Makedoniju i BiH, jer je na listi praktično sve voće i povrće koje se ovdje uzgaja i izvozi. Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija neće ignorirati nove mjere Hrvatske na uvoz iz Srbije i da će zaštititi svoje proizvođače i izvoznike. Hrvatske mjere su "jasno kršenje SPP-a", kazala je Brnabić.

S njom se slaže i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić. "Ove mjere nisu u duhu i formi SPP. BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo uputili su i apel Europskoj komisiji, glavnom direktoru za trgovinu u kojem smo tražili da se zaustavi takvo nekorektno ponašanje", poručio je Bojić za N1.

Komentirajte prvi

New Report

Close