Hrvatska jedna od dobitnica ovogodišnje turističke sezone

Autor: Marija Crnjak , 09. studeni 2015. u 16:04
Gosti u Dubrovniku uživali i u kasnojesenskom suncu/Grgo Jelavić/PIXSELL

Prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu u listopadu odmaralo se 640.000 turista.

Turistička statistika za prvih deset mjeseci pokazala je da je Hrvatska imala nešto dulju sezonu nego lani, ali i da se našla među dobitnicima turističke godine, zajedno s Grčkom, koja je imala daleko najbolje rezultate, te Italijom i Španjolskom, koje su ove godine ostvarile rast na račun destinacija ugroženih strahom od terorizma ili rata.

Zbog rata u Siriji, terorističkih napada i izbjegličke krize, ali i nestabilnosti u Rusiji, Turska, Tunis i Egipat pak zbrajaju minuse i s neizvjesnošću gledaju u iduću turističku godinu. Prema prvim službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu u listopadu odmaralo se 640 tisuća turista, što je porast od 3 posto, koji su ostvarili 2,1 milijuna noćenja, ili pet posto više nego lani, a u posezoni najbolje je radila Splitsko-dalmatinska županija s čak 20 posto više noćenja.

 

6,8posto

više noćenja ostvareno je u 2015. godini na Jadranu i u Gradu Zagrebu

Pad je zabilježen samo u Šibensko-kninskoj županiji."Turistički promet u mjesecu listopadu dokaz je da je program 'Hrvatska 365' u potpunosti zaživio te da daje izvrsne rezultate. Dodatno vesele još veći porasti turističkog prometa u prvih deset mjeseci, odnosno činjenica da su u navedenom razdoblju sve jadranske županije, kao i grad Zagreb, u porastu u odnosu na prošlu godinu. Sve to je rezultat mjera u promotivnim aktivnostima, koje su se sustavno i ciljano provodile tijekom prošle i ove godine.

Tu je i provedba Strategije razvoja turizma i Strateškog marketinškog plana, kao i značajan porast investicija u hotelski sektor u ovoj godini. S ovom turističkom godinom svakako možemo biti zadovoljni jer smo ostvarili zacrtane ciljeve. Daljnjom primjenom naše turističke strategije te zajedničkim radom javnog i privatnog sektora, u budućnosti možemo postizati još bolje rezultate", naglasio je ministar turizma Darko Lorencin prilikom boravka u Poreču u petak. Tako je od siječnja do listopada u Hrvatskoj boravilo 13,7 milijuna gostiju koji su ostvarili 77,6 milijuna  noćenja, ili 8,2% više u dolascima, odnosno 6,8% u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem 2014. godine, s tim da je najveći rast od 12% imao Zagreb.

Hrvatska je imala nešto veći rast od Italije i Španjolske koje su ove godine ostvarile oko 4 posto više noćenja nego lani, a za njihove je brojke najvećim dijelom zaslužna kriza koja je odvratila goste od Egipta, Tunisa i Turske. Hrvatska statistika za špicu sezone bila bi još bolja da imamo dovoljno kapaciteta koji bi primili turiste, s obzirom da je sigurnosna kriza eskalirala upravo početkom ljeta a organizatori putovanja tražili su alternativne destinacije za svoje goste. Rezultati Grčke koja je imala rekordan rast od oko 20 posto pokazali su pak žilavost grčkog turizma koji je preživio i financijsku krizu i val izbjeglica.

Komentirajte prvi

New Report

Close