“Hrvatska je zaostala za svima koji su s nama išli u tranziciju”

Autor: Ana Blašković , 25. rujan 2019. u 22:00
Čelnici Hrvatske pošte Ivan Čulo, Orbica Branko Roglić, InfoDoma Slavko Vidović i Petrokova Simona ZavratnikGORAN STANZL/PIXSELL

Poduzetnici pesimistični zbog latentnih prepreka u poslovanju.

Sljedeća kriza je pred vratima a nismo napravili puno da ju dočekamo spremni. Gospodarstva Njemačke i Italije usporavaju, to su nam velika izvozna tržišta i njihovi problemi pale tihe alarme na našem tržištu”, ustvrdila je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja na konferenciji Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider.

Dok okruženje usporava, u HUP-u sa strepnjom gledaju na približavanje izbora, tradicionalno vrijeme kad popuštaju kočnice proračunskih rashoda.

Bit ćemo sretni s 3% rasta

“Ne treba očekivati promjene, pogotovo ne one koje se mogu zvati reformskima. Poučeni iskustvom bojimo se davanja ustupaka i privilegija pojedinim skupinama birača uoči izlaska na birališta. Nadamo se da će ulazak u eurozonu stvari držati pod kontrolom. U pripremi poslovnih planova prostora za velik optimizam nema. Fokus ostaje na nama samima, da tržišne potrese dočekamo spremni prema staroj poslovici ‘Uzdaj se u se i svoje kljuse’”, ističe Deranja.

Uoči konferencije Lider je proveo anketu među poduzetnicima koja je pokazala da su manje optimistični u prognozama za 2020. nego što su to bili prošle godine, što po pitanju BDP-a, što vlastitog poslovanja. “Poslovna zajednica očekuje dramatično povećanje državne potrošnje i dramatično smanjenje izvoza. Ovo je naznaka kakav je sentiment poslovne zajednice u Hrvatskoj uoči 2020.”, rekao je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović. “Mislim da se možemo usuglasiti da nitko ne očekuje bitno bolje uvjete u 2020. Gospodarstvo je ove godine raslo i iako nam je prvi kvartal donio veće stope rasta, drugi je pokazao da temelje za dugoročniji rast nismo postavili. Bez složenijih i dubljih reformi nema snažnijeg napretka zemlje, a niti jedna Vlada do sada nije krenula tim putem. Bit ćemo sretni ako iduće godine budemo rasli dva do tri posto”, kazala je Deranja. Nimalo neočekivano, sasvim drugu sliku vidi ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je ustvrdio da će “rast u trećem kvartalu biti veći”.

“Gledamo u leđa nekim zemljama po nekim karakteristikama, ali danas neke druge zemlje kojim smo mi gledali u leđa od 2018. gledaju u leđa nama”, kazao je ministar ne elaborirajući o kome je riječ. Smatra da kapital u Hrvatskoj nikad nije bio jeftiniji te da “tekuću likvidnost države, banaka, enormnu likvidnost mirovinskih fondova treba transformirati u investicije svima onima koji mogu investirati”.

'Liječe rak aspirinom'

Vlasnik Orbica Branko Roglić kaže da si trebamo priznati da je Hrvatska zaostala za svima koji su s nama išli u tranziciju.

“Ne mogu reći da Vlada ne radi ništa, ali ono što radi je kao liječenje raka aspirinom. Naša administracija može servisirati državu od 40 milijuna stanovnika, a nas je ni 4 milijuna. Moramo učiniti nešto drastično, treba nam vlast koja neće će raditi samo ono da ostane na vlasti već onu hrabru koja će htjeti izgubiti izbore, ali napraviti ono što je potrebno”, rekao Roglić. Govoreći o prognozama za 2020. čelnik turističke kompanije Valamar Željko Kukurin napominje da se neće dogoditi ništa neočekivano.

“Imali smo ‘happy hour’ tri godine kao posljedicu sigurnosne situacije na Mediteranu, iduća će biti još izazovna. Ogroman je potencijal u razvoju kvalitete, kategorijama 4 i 5 zvjezdica. Što je nama objekt bio skuplji, to je bio bolje popunjen”, zaključio je Kukurin.

Komentirajte prvi

New Report

Close