Hrvatska je sve popularnija među turistima: U svibnju 39 posto više noćenja, a jedna je regija posebno poželjna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2018. u 14:55
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Po podacima iz sustava eVisitor i eCrew (nautika), Hrvatsku je u svibnju posjetilo 1,7 milijuna turista, koji su ostvarili 6,5 milijuna noćenja, dok je u prvih pet mjeseci ostvareno 3,6 milijuna turističkih dolazaka i 11,6 milijuna noćenja.

U Hrvatskoj su u svibnju zabilježeni veliki porasti turističkih dolazaka i noćenja, od 30 i gotovo 40 posto u odnosu na lanjski svibanj, što je pridonijelo da i prvih pet mjeseci završe s porastom dolazaka od 19 posto, a noćenja 24 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Po podacima iz sustava eVisitor i eCrew (nautika), Hrvatsku je u svibnju posjetilo 1,7 milijuna turista, koji su ostvarili 6,5 milijuna noćenja, dok je u prvih pet mjeseci ostvareno 3,6 milijuna turističkih dolazaka i 11,6 milijuna noćenja.

U prvih pet mjeseci, kako izdvajaju iz Glavnog ureda HTZ-a, stranci su u hrvatskom turizmu bili uobičajeno u većini – došlo ih je 2,9 milijuna i ostvarili su 9,9 milijuna noćenja, čime su u plusu od 22 odnosno 27 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Poraste dolazaka od 10 i noćenja od 7 posto ostvarili su i domaći turisti.

"Visoki dvoznamenkasti porasti turističkog prometa u predsezoni nas vesele i potvrđuje da su naše digitalne kampanje, marketinške i PR aktivnosti na stranim tržištima za pozicioniranje Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije vrlo dobro prihvaćene. Nastavit ćemo suradnju s ključnim inozemnim i domaćim partnerima u privlačenju gostiju izvan ljetnog dijela turističke godine, što je jedan od naših strateških ciljeva", poručio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Ministar turizma Gari Cappelli poručuje da na zabilježene poraste svi u turističkom sektoru trebaju biti ponosni te da je to dokaz da su dosadašnje aktivnosti polučile odlične rezultate i da se turizam ne događa sam od sebe.

"Uz kontinuiran rad na povećanju kvalitete i kroz stvaranje novih ponuda veoma brzo se mogu napraviti veliki iskoraci. Vjerujem da će se fizički rezultati odraziti pozitivno i na nastavak rasta prihoda u turizmu te biti poticaj svima da zajednički nastavimo graditi uspjeh hrvatskog turizma", ističe ministar.

Istra prva

Po podacima HTZ-a, među županijama je Istra prva s 2 milijuna noćenja u svibnju te 3,4 milijuna noćenja u prvih pet mjeseci. 

Na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih je pet mjeseci ostvareno 1,8 milijuna noćenja, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 1,4 milijuna noćenja.

Slijedi Zadarska županija s 925 tisuća noćenja u prvih pet mjeseci, Zagreb s 820 tisuća, Šibensko-kninska županija s gotovo 500 tisuća te Ličko-senjska županija s 243 tisuće noćenja. 

Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu i dobre rezultate u kontinentalnim županijama, uz podatak da je na kontinentu, bez Zagreba, ostvareno 334 tisuće dolazaka i 693 tisuće noćenja, što su porasti od 17 odnosno 15 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine. 

Najviše noćenja u pet mjeseci uobičajeno su ostvarili turisti iz Njemačke, a poslije njih više nego dvostruko manje noćenja Austrijanci i Slovenci te potom turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine.

Iz Glavnog ureda HTZ-a iznose i podatke za protekli produljeni vikend zbog blagdana Tijelova – od 30. svibnja do 3. lipnja Hrvatsku je posjetilo 380 tisuća turista i ostvareno je 1,5 milijun noćenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close