Hrvatska je ‘in’, ali 
još će pričekati na milijun Britanaca

Autor: Radmila Kovačević/VL , 04. studeni 2019. u 22:00
Hrvatska delegacija na londonskom sajmu PD, Foto: PD

Brexit će Otočanima ukrasti Božić, ali ne i odlazak na ljetovanje.

Mnogi se u Britaniji slažu da će nervoza oko Brexita i izbori 12. prosinca, koji na Otoku u tom mjesecu nisu održani od 1923., građanima “ukrasti” Božić. Ali, ako je suditi prema prvom danu velike londonske burze turizma World Travel Market, ne i odlazak na ljetovanje. Ove je godine, već uvelike bila opterećene temom Brexita, u inozemstvo putovalo 64% Britanaca, 4% vise nego lani iako su prosječne troškove po putovanju smanjili za 98 funti.

“Brexit unosi izvjesne napetosti i neizvjesnost, ali i poslije njega Britanija će ostati vlažna, maglovita i kišovita zemlja. Brexit sigurno neće spriječiti Britance da odu u sunčanije krajeve”, kaže Neil Slaven, direktor EasyJeta za V. Britaniju, koji je jučer u Londonu potpisao petogodišnji ugovor s predstavnicima pulske zračne luke. U najavi su za 2020. i dodatni letovi, pa samo na tom aerodromu očekuju da im s ovom avio kompanijom dogodine dođe do 15.000 gostiju vise od ovogodišnjih 150.000.

Potrese u svijetu putovanja ne predviđa ni britanska ministrica turizma Helen Whately, koja je početkom dvijetisućitih boravila u Hrvatskoj.

“Brexit donosi mnogo upitnika, ali važno je da nastavimo normalno surađivati i da Hrvatska ostane dobar domaćin Britancima”, optimistična je bila Whately nakon sastanka s hrvatskim ministrom turizma. No, 2020., po svemu sudeći, ipak neće biti godina u kojoj će Hrvatska ugostiti povijesnih milijun gostiju s Otoka. Od 2015. posjeta iz Britanije u prosjeku raste godišnje za 100.000 tisuća, a ove će godine dosegnuti 900.000.

“Procjenjujemo da ćemo dogodine ukupno imati oko 2% više turista i 5% veće prihode nego u 2019., jer će biti puno preuređenih hotela više kategorije s višim cijenama budući da se planira milijardu eura investicija u turizmu. Međutim, što se Britanije tiče, računamo s ponavljanjem ovogodišnjih rezultata”, oprezan je ministar Gari Cappelli. “Od predstavnika Jet2.com-a, naših najvažnijih partnera na britanskom tržištu imamo iznimno dobre najave. Najavljuju rast potražnje za Hrvatskom od 11 posto, četiri nove aviolinije i dužu sezonu letenja prema hrvatskim destinacijama”, rekao je a direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Komentirajte prvi

New Report

Close