Hrvatska je 24 godine nakon rata dobila 1.687 novih branitelja

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2019. u 15:48
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Dosad je 47,3 posto riješenih zahtjeva završilo priznavanjem statusa branitelja, što donosi i pogodnosti u zdravstvu, priznavanje statusa ratnog vojnog invalida, ranije umirovljenje i povoljniju mirovinu

Hrvatska je gotovo 24 godine nakon Oluje, odnosno završetka borbenih aktivnosti za oslobođenje dijela svog teritorija dobila 1.687 novih branitelja, piše Jagoda Marić za Novi list.

Novi branitelji taj status su uspjeli dokazati gotovo četvrt stoljeća nakon završetka rata jer je Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata sadašnja Vlada nanovo otvorila mogućnost da taj status dokazuje, iako je prethodno krajnji rok bio do 2009. godine.

No, broj novih branitelja vjerojatno se neće zaustaviti na tome jer su Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, prema odgovorima na upit Novog lista, dosad dobili ukupno 10.600 zahtjeva za priznavanje tog statusa.

Znatno veći broj zahtjeva stigao je u MORH, iz kojeg su odgovorili da su do 3. svibnja ove godine zaprimili ukupno 9.529 zahtjeva za ostvarivanje statusa hrvatskog branitelja. Od toga su riješili 2.759 zahtjeva, njih 1.367 pozitivno. To znači da su preostala 1.382 zahtjeva riješena negativno, odnosno da u tim slučajevima građani nisu uspjeli dokazati da im pripada status branitelja.

Zahtjevi pristižu

Iz MUP-a su Novom listu odgovorili da su oni dobili 1.071 zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

– Navedeni status je priznat u 320 zahtjeva, dok je 391 zahtjev za utvrđivanje navedenog statusa odbijen. Ostali zahtjevi se nalaze u postupku rješavanja – poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Računica kaže da su ta dva ministarstva od 10.600 dosad prispjelih zahtjeva riješili njih 3.470, što je malo više od jedne trećine. Dosad je 47,3 posto riješenih zahtjeva završilo priznavanjem statusa branitelja, dok je nešto više od polovine odbijeno, što znači da bi, ako se taj omjer zadrži, od dosad pristiglih zahtjeva Hrvatska na kraju mogla dobiti oko pet tisuća novih branitelja. S obzirom na to da se zahtjevi još uvijek mogu podnositi, to ne mora biti konačni broj novih branitelja.

Kad je u prosincu 2017. godine Vlada donijela novi zakon, a ministar branitelja Tomo Medved zatvorio za javnost Registar branitelja, u njemu je bilo 505.694 branitelja, no brojka je sada povećana za dodatnih 1.687.

Iskorištena prilika

Novi zakon je predvidio da se status branitelja, osim pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, u što su uključeni Zbor narodne garde, Hrvatska vojska, pripadnici ministarstva nadležnog za obranu, policije, ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Hrvatskih obrambenih snaga, prizna i pripadnicima Narodne zaštite »ako su bili angažirani najmanje 100 dana u razdoblju od 30. srpnja 1991. do 31. prosinca 1991«.

Građani koji su iskoristili tu priliku i osigurali status branitelja u novom valu, zahvaljujući tome mogu računati i na određene pogodnosti kad je u pitanju njihov svakodnevni život, odnosno pravo na zdravstvenu skrb i prednost u zapošljavanju, a uz to u slučaju nezaposlenosti imaju pravo na posebnu naknadu.

Zakonom koji je stupio na snagu 2018. godine snižena je dob za odlazak branitelja u starosnu mirovinu, a branitelji na osnovu svog statusa kad su umirovljeni imaju pravo i na minimalnu zajamčenu mirovinu koja je veća od one što je dobivaju ostali građani koji su umirovljeni s istim godinama života i staža.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ode naš novac lažnim braniteljima…………………

Romel, 10.05.2019. u 07:37
prednost u zapošljavanju

Problem je što ovakve prednosti u zapošljavanju daju mladima prednost u iseljavanju.

Dabog bankrotirala sutra ova šugava država gdje se mirovinama kupuju glasovi.

Laganini eutanazija Hrvatske. Još Hrvatska ni propala. Ima još vremena.

New Report

Close