Hrvatska javnobilježnička komora u međunarodnom projektu

Autor: Suzana Varošanec , 17. kolovoz 2021. u 22:00
Zvijezdana Rauš-Klier/, predsjednica HJK/S. ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

U projekt je uključen i CNUE – Vijeće notarijata Europske unije, koji je razvio i Europsku notarsku mrežu (ENN).

Hrvatska javnobilježnička komora postala je dio međunarodnog projekta pod nazivom “Nesporno sudovanje u Europi”.

Riječ je o programu kojeg sufinanciranog Europska komisija, a svrha je proučavanje i analiziranje postupaka iz sudske nadležnosti koje su Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija povjerile u rad javnim bilježnicima.

U prvom redu to se odnosi na ostavinske postupke koje u gotovo svim tim državama, u većoj ili manjoj mjeri, provode upravo javni bilježnici kao povjerenici Općinskih sudova na čijem području imaju sjedište.

U projekt je uključen i CNUE – Vijeće notarijata Europske unije, koji je razvio i Europsku notarsku mrežu (ENN), platformu koja služi javnim bilježnicima 22 države članice EU (koje imaju javnobilježničku službu) za međusobnu komunikaciju i pomoć u svim onim situacijama kada rade na predmetima s elementom inozemnosti.

Pored navedenog uključili su se i u projekt “Nasljeđivanje u Europi”. Svrha je analiza primjene Uredbe EU o nasljeđivanju tijekom proteklih pet godina na području 22 države članice te utvrđivanje preporuka Komisije za potrebe postupka budućih izmjena i dopuna Uredbe.

Rezultati analize očekuju se u drugoj polovici 2022. godine. Primjenom ove Uredbe kroz jedan postupak za svu imovinu izbjegava se provedba posebnih ostavinskih postupaka u svim članicama.

Provedba prijenosa vlasništva imovine na nasljednike po rješenju o nasljeđivanju iz druge države provodi se po Europskoj potvrdi o nasljeđivanju (EPN) koju je također uvela ista uredba.

U Hrvatskoj je izdaje javni bilježnik koji je donio rješenje o nasljeđivanju i nije potrebno voditi duge i skupe postupke priznavanja strane sudske odluke čime se ubrzava i pojeftinjuje postupak nasljeđivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close