Hrvatska između tehnološki najnaprednijih i onih u kojima digitalizacija tek kreće

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. veljača 2021. u 13:46
Foto: Pixabay

Hrvatska je prema Huaweijevu Global Connectivity Indexu 38. od 79 država u kojima se prati utjecaj ICT-ja na nacionalno gospodarstvo, digitalnu konkurentnost i budući potencijal rasta. U odnosu na 2019. to je napredak za jednu poziciju.

Od 79 zemalja u kojima se mjeri Global Connectivity indeks (GCI), iliti stupanj svjetske povezivosti, Hrvatska se smjestila točno u sridu, na 38. mjesto, ostvarivši pomak za jedno mjesto u odnosu na godinu ranije. Objavila je to kineska IT kompanija Huawei, koja provodi GCI mjereći kvalitetu ICT infrastrukture i stupanj digitalizacije po državama.

Podaci aktualnog GCI-ja odnose na 2020., kad se naša zemlja poput cijeloga svijeta našla u lockdownu koji je usporio gospodarske tijekove, ali je ojačao upotrebu novih tehnologija, ukazavši na važan utjecaj digitalnih procesa. To je, pak, i odraz investicija koje veliki akteri, prije svega telekomi, lani unatoč teškoćama, nisu bitnije usporili.

Hrvatska je nijansu bolja nego 2019. zahvaljujući iskoracima, navode iz Huaweija, u pristupačnosti, dostupnosti i sigurnosti širokopojasnog pristupa internetu i korištenju tehnologija umjetne inteligencije (AI) i interneta stvari (IoT). Sudeći prema tome da se GCI mjeri u državama koje doprinose čak 95% svog BDP-a u svijetu, reklo bi se da smo u naprednom dijelu svijeta. No, evo kako nas točno definiraju u Huaweiju:
“Hrvatska se zadržala u skupini tzv. adoptera, zemalja koje su u fazi digitalizacije, između tehnološki najnaprednijih zemalja i onih zemalja u kojima digitalizacija tek započinje. GCI mjeri učinak svake zemlje prema više od 40 različitih pokazatelja koji prate utjecaj ICT-ja na nacionalno gospodarstvo, digitalnu konkurentnost i budući potencijal rasta”, poručuju iz kompanije koja je indeks uvela 2014. kao specifični alat procjene stanja infrastrukture i digitalne preobrazbe. Hrvatska je od mogućih 120 bodova na ovom rangiranju sad osvojila 51 bod.

Prvak aktualnog GCI-ja je SAD, i to šestu godinu zaredom, s 87 bodova. To je, znamo, država u kojoj je tijekom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Huawei dospio na svojevrsnu crnu listu, pod prozivkama da svojim postignućima i projektima, prije svega u 5G tehnologiji, ugrožava američku nacionalnu sigurnost. Hoće li se pod Joeom Bidenom taj odnos prema Huaweiju promijeniti, ostaje za vidjeti. Drugi prema GCI-ju u svijetu je Singapur, pa europske zemlje Švicarska, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Posve je jasno da bez ulaganja u digitalizaciju i informatičko-komunikacijske tehnologije nema većega gospodarskog razvoja, naglašavaju i u Huaweiju, koji je u Hrvatskoj prisutan s projektima koji uključuju i 5G te pametne gradove, a tvrde da ovdje imaju ambiciozne planove. Kompanija, inače jedan od najvećih svjetskih proizvođača mobilnih telefona, u tom potrošačkom, consumer segmentu u Hrvatskoj drži 30% udjela, zapošljava 40 ljudi, a podupire i lokalne developere, omogućavajući im plasman njihovih aplikacija u svojem AppGalleryju.

Komentirajte prvi

New Report

Close