‘Hrvatska ima potencijal u segmentu servisiranja jahti’

Autor: Darko Bičak , 29. studeni 2022. u 13:38
Tim kompanije Capax na METS-u (lijevo), ispitna stanica za motore. Foto: Rogier Bos

Šibenska kompanija Capax predstavila se na sajmu u Amsterdamu, ulažu u širenje kapaciteta i specijalističkih usluga.

Iako gospodarska kriza već barem tri godine, prvo zbog Covid pandemije, a sad i ruske agresije na Ukrajinu, trese globalno društvo, tržište luksuznih proizvoda buja. To je potvrđeno i proteklog tjedna u Amsterdamu na najrelevantnijem sajmu nautičke industrije METS, gdje su šibenski Capax i trogirski Adria Docks bili jedini izlagači iz Hrvatske, i to u superyacht paviljonu.

Mršav udjel

Prema podacima Grand view researcha, procijenjena vrijednost globalnog tržišta jahti u 2021. godini iznosila je 8,5 milijardi dolara, s očekivanim rastom do kraja ove godine na gotovo 8,9 milijardi. Hrvatski udio je na ovom svjetskom tržištu zanemariv unatoč znanju i stručnosti domaćih tvrtki te je na METS-u naglašena nužnost pomoći nadležnih javnih institucija kako bi postojeće brojke nastavile rasti.

2,8 milijuna eura

uložit će Capax u širenje i modernizaciju.

Kako nam je kazao Teo Petričević, direktor Capaxa, segment popravka jahti i megajahti dosad se pokazao otpornim na krize, no što nosi budućnost u tom smislu teško je reći.

”Ono na čemu mi kontinuirano radimo je promocija Hrvatske i kao refit destinacije jer u tom smo smislu posve neiskorišten potencijal. Cilj nam je privući jahte koje bi i zimski dio godine provele u našoj zemlji, ne nužno kad nas u škveru, već bilo gdje u Hrvatskoj. Na ovaj način donosimo dovoljno posla i novih projekata, kako sebi, tako i našim partnerima”, ističe Petričević. Dodaje da, uz kontinuiranu edukaciju postojećeg kadra te povećanje broja zaposlenih, Capax neumorno radi i na povećanju kapaciteta i modernizaciji.

”Trenutačni hrvatski tržišni udio u svjetskoh yacht refit branši iznosi cca. 2%. Uzimajući u obzir razvoj poslovanja posljednjih nekoliko godina, optimističan sam u pogledu našeg tržišnog udjela u nadolazećim godinama”, kazao nam je Petričević čija tvrtka Capax je specijalizirana za tehnički menadžment, konzalting i nadzor u gradnji i remontu brodova, a rade i dijagnostiku, servis te popravak brodskih motora, cjelokupno održavanje jahti i mega jahti te pregled i inspekciju, s procjenom vrijednosti za osiguranja, prodavatelje ili nove vlasnike. Osim u Hrvatskoj, imaju urede u Albaniji i Crnoj Gori.

Vrhunski timovi

Petričević ističe kako imaju vrhunski opremljene i educirane servisne timove koji su spremni riješiti svaki problem, bio on mehaničke ili električne/elektroničke naravi. U skladu s rastom poslovanja, Capax je otvorio i nove poslovne prostore u Šibeniku, a posebno ističu laboratorij.

”Capax otprije nudi usluge video-skopije, ultrazvučnih mjerenja, analize vibracija i termografije, ali s laboratorijem za analizu motornih ulja specijalističke usluge su kompletirane i podignute na višu razinu”, rekao nam je Petričević.

Prethodni investicijski ciklus im je donio najmoderniju ispitnu stanicu za testiranje brodskih motora snage 3,4 MW u Trogiru, novu halu od 900 m2 sa servisnom radionicom, laboratorij za ispitivanje motornih ulja, edukacijsku dvoranu i uredske prostore, završili su izgradnju zatvorene hale od 720 m2 za refit i radove na tenderima (plovila za spašavanje na megajahtama) duljine do 18 metara.

Tijekom sljedećeg investicijskog ciklusa, od približno 2,8 milijuna eura u naredne tri godine, planiraju proširenje proizvodnih i zatvorenih prostora u vidu nove hale površine 1300 m2, izgradnju i opremanje modernog analitičkog laboratorija za analizu goriva, uređenje i opremanje istraživačko-razvojnog laboratorija za električne i elektro-energetske sustave za brodsku propulziju te veći i moderniji centar za edukaciju i treninge.

Komentirajte prvi

New Report

Close