Hrvatska ima najbolju svjetsku vojnu inovaciju – sklopivu kacigu

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2013. u 13:02
Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke Šestan - Busch s nagrađenom kacigom. (Press foto)

‘Proizveli smo najbolje vojno vozilo na svijetu, najbolji pištolj na svijetu, proizvodimo tenkove, imamo najbolju kacigu na svijetu…’

Nakon tri dana održavanja, u subotu su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je jedinstvenoj inovaciji na tržištu – modularnoj hrvatskoj kacigi tvrtke Šestan – Busch. Kaciga je prvi puta javnosti predstavljena upravo na ovoj zagrebačkoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod, no postoji potražnja, jer zainteresiranih već ima, kažu iz organizacije sajma.

Kaciga za 21. stoljeće

Modularna hrvatska kaciga sastoji se od 6 različitih integrirajućih dijelova, pruža kompletnu zaštitu glave do ramena, zamjenjuje sve dosadašnje kacige i zadovoljava potrebe svih rodova vojske, specijalnih snaga i policije. Unutar jedne minute vojnik ili policajac jednom rukom može sastaviti i rasklopiti kacigu i staviti je na glavu.

Inovacija je rezultat 20 – godišnjeg rada

U 20 godina postojanja tvrtka Šestan – Busch razvila je više od 20 tipova kaciga za razne rodove vojske, specijalnih snaga i policije, prodala i izvezla u 50-ak zemalja svijeta više od 600.000,00 kaciga. „Mi smo prije 20 godina postavili teške no jasne ciljeve, biti najbolji na globalnom tržištu, konstantno ulagati u ljude i obrazovanje, ulagati u proizvodnju, uvijek biti korak ispred konkurencije. Ova je kaciga rezultat tih ciljeva, 20. godišnjeg rada i uspjeh svih naših zaposlenika, osobito inženjera koji konstantno prate nove tehnologije, primjenjuju nove materijale i u vezi su s najpoznatijim svjetskim institutima“, kaže Alojzije Šestan, direktor i suvlasnik tvrtke dodajući: „Bit svake inovacije je ne samo nešto napraviti, već inovaciju pretvoriti u proizvod, patentirati ga, predstaviti tržištu i prodati“. Tvrtka će inovaciju predstaviti uskoro i na najvećem svjetskom sajmu zaštite Milipol u Parizu u studenom ove godine, a zatim krenuti i s prodajom.

Vojna industrija velik gospodarski potencijal

Šestan smatra kako Hrvatska ima malu, no jednu od najkvalitetnijih svjetskih vojnih industrija, jer kaže, proizveli smo najbolje vojno vozilo na svijetu, najbolji pištolj na svijetu, proizvodimo tenkove, imamo najbolju kacigu na svijetu. „Vojna industrija može biti velik generator razvoja ostale, civilne proizvodnje ukoliko se Hrvatska za to odluči, a nadam se da hoćemo“, kaže Šestan. Da je tako, u prilog govori još jedna nagrađena inovacija na ovogodišnjoj Arci, VHS 2 jurišna puška tvrtke HS produkt za koju se vjeruje da će također postati hit na globalnom tržištu.

Predvodnici u inovacijama

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi inovacija Arca predstavljeno je više od 200 domaćih i inozemnih inovacija, od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića. Među ovogodišnjim nagrađenim inovacijama su i Concept one Mate Rimca, C@N motion interaktivni multimedijalni kiosk upravljan pokretom tijela tvrtke Citus, energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom tvrtke Končar Elektroindustrija, bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix i crna kutija za električne strojeve Končar Instituta za elektrotehniku koja je za ovu inovaciju dobila i specijalnu nagradu i priznanje Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora. Zlatna medalja uručena je i najmlađem inovatoru sajma, 12-godišnjem Filipu Beleti iz Popovače.

 


Alojzije Šestan i Davor Pahek iz Šestan Buscha

Komentari (12)
Pogledajte sve

…sve ti kužiš ..DemiZon…….pa, zafrkavamo se mi međimurci i zagorci
[emo_smijeh]….ajde, bok !


@ miami

ma ne, da priznam samo sam jako dijagonalno preletio članak, nisam ni vidio odakle su, referirao sam se samo na podnaslov koji je fakat montipajtonovski.

***ma zna ona to dobro… samo je iskoristila tvoj komentar za pokazivanje svojeg fašizma prema zagorcima dok joj istovremeno firma živi na račun državnog proračuna

@ miami

ma ne, da priznam samo sam jako dijagonalno preletio članak, nisam ni vidio odakle su, referirao sam se samo na podnaslov koji je fakat montipajtonovski.

Naravno, DemiZon. Od kad nema HDZ-a u Varaždinu, pol firmi
je porikavalo. Ostala polovica – radi u Međimurju, u našim firmama.

New Report

Close