Hrvatska ide prema neradnoj nedjelji, evo koje će trgovine ipak raditi

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2020. u 06:59
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Ustavni sud je dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom.

Hrvatska ide prema neradnoj nedjelji, odnosno smjerom polovice država EU u kojima je rad trgovina nedjeljom ograničen, uz izuzetke kioska, pekarnica, trgovina na crpkama, kolodvorima… Glasnogovornik Vlade Marko Milić potvrdio je Večernjem listu da pripremaju zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu obitelji i najbližih.

– Konačan prijedlog te određivanje konkretnog broja neradnih nedjelja još se definira i Vlada će o tome razgovarati sa socijalnim partnerima. Resorni ministri Aladrović i Ćorić sastat će se ovaj tjedan s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Sindikata trgovine u vezi s tom temom, a održavat ćemo i dijalog s poslodavcima – ističe Milić i dodaje da se oko neradne nedjelje politički stav HDZ-ove Vlade nije promijenio jer žele da bude neradna.

Analizirali su europske prakse te će se pronaći najbolje rješenje. Reguliranje odnosno ograničavanje rada nedjeljom u skladu je i s Direktivom o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je lani usvojio EP i koja mora biti implementirana u zakonodavstva članica do 2022. Neravnotežom između poslovnog i privatnog života osobito su pogođeni radnici u maloprodaji u kojoj u nas radi oko 82.000 tisuće žena. Ako imaju samo jedan slobodan vikend mjesečno, čime se nedavno hvalio predsjednik uprave jednog trgovačkog lanca, jasno je da nemaju ravnotežu između poslovnog i privatnog života i da trpe i oni i djeca s kojima ne mogu provoditi vikende. Rad nedjeljom, uz neke izuzetke, brane Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Luksemburg, a propisani broj nedjelja godišnje u kojima trgovine mogu raditi imaju Poljska, Nizozemska, Slovenija, Španjolska…

Izvan EU Norveška, a u Švicarskoj trgovine ne rade nedjeljom. Ustavni sud je dvaput ukidao zabranu rada nedjeljom jer razlozi za zabranu nisu bili dobro obrazloženi. Ističe to i ustavnopravni stručnjak Mato Palić, piše Večernji list.

Komentari (3)
Pogledajte sve

U moje vrime nedilja je uvik bila neradna.otkad popovi vladaju drzavom postala je radna

dragon2000, 21.09.2020. u 07:57

Troše energiju bez veze jer ustavni sud to opet ukida.

Osim što je Ustavni sud, zadnjih godinu dana pokazao kako radi…

Zašto pekarnice, kiosci, trgovine na benzinskoj mogu raditi? Zašto ne bi onda i mala trgovina u privatnom vlasništvu(gdje vlasnik sam radi) isto mogla raditi?

Što ako je veliki market u sklopu benzinske?

Zašto opet brljate po zakonima? Ionako su nam zakoni već sada potpuno nejasni.

Troše energiju bez veze jer ustavni sud to opet ukida.

New Report

Close