Hrvatska i Finska prve uvode ‘digitalnu putovnicu’

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2023. u 07:00
Za početak, digitalnim putovnicama moći će se identificirati i putovati iz zračne luke Dr. Franjo Tuđman/PD

Krajnji cilj jest olakšavanje putovanja i unapređenje sigurnosti putnika putem najnovije tehnoloških rješenja.

Hrvatska i Finska prve su članice EU koje razvijaju i provode projekt digitalne putne vjerodajnice (DTC). Krajnji cilj jest olakšavanje putovanja i unapređenje sigurnosti putnika putem najnovije tehnoloških rješenja.

Stručnjaci Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) i MUP RH ovih su dana priveli kraju razvoj informatičkog rješenja digitalne putne vjerodajnice. Na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na prezentaciji projekta, zainteresiranim građanima ponuđena je mogućnost da među prvima preuzmu digitalnu putnu vjerodajnicu u mobilnu aplikaciju i istraže kako će izgledati putovanje budućnosti.

“Ovaj pilot projekt kojim smo hrvatskim građanima omogućili da među prvima u svijetu testiraju budućnost putovanja, uz digitalnu putnu vjerodajnicu, predstavlja značajan iskorak prema modernizaciji i olakšanju putovanja te daljnjoj digitalizaciji administrativnih procedura kako u Hrvatskoj tako i u EU”, izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Digitalna putna vjerodajnica omogućava građanima brže i ugodnije putovanje najavom prelaska granice iz mobilne aplikacije i korištenja zasebnih izlaza na graničnim prijelazima. Tehnološki temelj za korištenje digitalne putne vjerodajnice je mobilna aplikacija Certilia.

“U prvoj fazi testiranja usluga će biti dostupna na svim Android telefonima, dok se IOS inačica očekuje do kraja godine. Za početak, digitalnim putovnicama moći će se identificirati i putovati iz zračne luke Dr. Franjo Tuđman.

Kako se projekt bude razvijao, broj graničnih prijelaza i zemalja uključenih u njega će rasti, sve do trenutka kad će digitalna putna vjerodajnica postati univerzalno prihvaćena i standardizirani dokument za sve građane EU”, izjavio je voditelj projekta Ivan Brko. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

U isto vrijeme u Hrvatskom zemljišniku nitko nezna odgovoriti na pitanje kada će biti riješen predmet.

New Report

Close