Hrvatska i EU o proizvodnji novih euro kovanica

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2021. u 12:20
Potpisnik memoranduma za Hrvatsku je guverner Boris Vujčić/PATRIK MACEK/PIXSELL

Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, članica europodručja i Europske komisije o početku proizvodnje eurokovanica i o pripremnim aktivnostima prije početka proizvodnje potpisan je u petak, nakon sastanka čelnika Eurogrupe u Brdu kod Kranja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke i Europske komisije.

Sporazumom se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje eura, što uključuje i izradu određene količine testnih eurokovanica. Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U priopćenju HNB-a stoji kako Hrvatska na temelju tog memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na euro, pripremu za distribuciju eurokovanica i povlačenje kuna i izbor nacionalne strane RH na eurokovanicama.

Isto tako, može započeti i s provedbom tehničkih priprema za zajedničku stranu eurokovanica, pripremom proizvodnog pogona za izradu eurokovanica, nabavom pločica za kovanje eurokovanica kao i nabavom i izradom alata za kovanje eurokovanica. Na kraju, slobodno može započeti i sa izradom testnih primjeraka eurokovanica.

Komentirajte prvi

New Report

Close