Hrvatska i dalje na samom začelju, na vrlo važnoj ljestvici nismo se niti mrdnuli

Autor: Ana Blašković , 16. lipanj 2020. u 11:47
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Najbolji je i ove godine Singapur. Slijede Danska, Švicarska, Nizozemska, Hong Kong, Švedska, Norveška, Kanada i SAD.

Hrvatska je na rang ljestvici tek 60. od 63. svjetske ekonomije prema Godišnjaku svjetske konkurentnosti Instituta za razvoj poslovnog upravljanja iz Lausanne (IMD). Rangiranje je nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu što pokazuje da (i po toj ljestvici) suštinskih promjena u konkurentnosti Hrvatske ponovno nema.

“Naša pozicija na ljestvici konkurentnosti nije se promijenila, znači da stagniramo. Ipak, događanja tijekom pandemije i globalna očekivanja u post pandemijskom vremenu, potiču nadu da bi mogle ubrzati toliko potrebne strukturne promjene. U teškim situacijama se snalazimo bolje nego u mirnim, to smo dokazali više puta, a svijest o potrebi dubokih promjena sada je sveprisutna, pa vjerujem da kao društvo možemo preispitati postojeće i ubrzati implementaciju novih paradigmi”, kaže Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, partner-institut IMD-a.

Ljestvica konkurentnosti IMD-a uključuje 255 kriterija od kojih se 163 odnose na statističke indikatore, a 92 na istraživanje mišljenja gospodarstvenika. Istraživanje je provedeno u veljači, ožujku i travnju 2020. i bazira se na dostupnim podacima za 2019. Analiziraju se 4 faktora konkurentnosti: gospodarski rezultati, efikasnost javnog sektora, efikasnost poslovnog sektora i infrastruktura, koristeći pritom 20 indeksa, 5 za svako područje.

Najkonkurentniji je i ove godine Singapur. Slijede Danska, Švicarska, Nizozemska, Hong Kong, Švedska, Norveška, Kanada i SAD.

Komentirajte prvi

New Report

Close